OHR reagovao na izjavu funkcionera SDA o “vlasnicima” i “podstanarima” u BiH: Uvredljivo, izbori se ne dobijaju na mržnji

Vijesti 10. sep 202410:11 0 komentara
F.Z./N1

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) su komentarisali nedavnu izjavu predsjedavajućeg Skupštine HNK (SDA) Džafera Alića koji je, između ostalog, poručio "da smo mi vlasnici zemlje dok su ostali njeni neugodni podstanari".

Naime, ovu izjavu je Alić dao u nedavnom intervjuu za BIR televiziju kada ga je novinar tokom gostovanja pitao “da li smo možda mi podstanari u svojoj zemlji?”.

“Mislim da smo mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati. I ne bih se složio s tim, uopšte se ne osjećam tako, naravno da taj dio može biti za razmišljanja, ali ja bih to tako postavio. Ne bih nikada dozvolio da je nešto važnije u BiH od mene, odnosno ni na koji način ne bih dozvolio da je neko drugi voli više od mene”, odgovorio je Alić, a u videu ispod na otprilike 30:30 minuti možete poslušati izjavu.

Nakon toga su odgovorili iz OHR-a.

“Zamisao da se bilo ko u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, bilo da pripadaju nekom od konstitutivnih naroda ili kategoriji Ostalih, može okarakterizirati kao ‘vlasnik’ ili ‘podstanar’ je veoma uvredljiva i ukazuje na duboko nepoznavanje prirode ove zemlje, njene historije, njene vjerske i nacionalne raznolikosti, ali i višegeneracijskog suživota koji je uspio nadjačati sve strahote i ratove”, započeli su iz OHR-a.

Dalje navode da tom suživotu svjedočimo i danas.

“Uprkos svim izazovima i uvredljivim izjavama političkih predstavnika na svim krajevima političkog spektra kojima se pokušava negirati stvarnost ove zemlje i njenih ljudi u korist narativa koji su prije 30 godina korišteni za demonizaciju susjeda i opravdavanje etničkog čišćenja, genocida i drugih zločina. Danas te izjave samo služe da otjeraju mlade ljude, budućnost ove zemlje”, istakli su.

Podsjetili su da je BiH danas mirna i stabilna zemlja.

“Dom svim svojim narodima i građanima. Umjesto da daju neprihvatljive izjave, bilo da su unitarističke ili secesionističke prirode, od političkih predstavnika se očekuje da rade na jednakopravnosti svih, uključujući povratničke i manjinske zajednice, te na zajedničkoj i prosperitetnoj budućnosti za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Izbori se ne dobijaju na mržnji nego na konkretnim promjenama koje će poboljšati živote građanki i građana”, poručili su iz OHR-a.

Osim OHR-a, uslijedile su i ostale reakcije, a iz HDZ-a 1990 su uputili inicijativu za Alićevu smjenu navodeći, između ostalog, da je on derogirao Ustav HNK te svojom izjavom širio nacionalnu netrpeljivost i mržnju.

HDZ 1990

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!