OHR o izgradnji spomenika Mehmedu Alagiću: Odgovornost lidera je da grade klimu pomirenja

Vijesti 07. aug 202415:29 1 komentar
Travnik.ba

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) oglasili su se povodom podizanja spomenika nekadašnjem generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine, Mehmedu Alagiću, na Vlašiću.

“Odgovornost je političkih i institucionalnih lidera da grade klimu koja pogoduje pomirenju. Imenovanje ulica, škola, javnih trgova ili drugih ustanova po osobama koje su optužene ili osuđene za ratne zločine kontraproduktivno je procesu ozdravljenja u ovoj zemlji koji je još uvijek neophodan. Potrebno je izgraditi zajednički pristup u cijeloj zemlji kako bi se takva praksa promijenila, u interesu svih naroda u BiH. Politički i institucionalni lideri, kreatori javnog mišljenja i svi drugi koji imaju na umu najbolje interese ove zemlje i njenih naroda, trebaju se usredsrediti na stvari koje povezuju, a ne one koje unose podjele”, saopšteno je za N1 iz OHR-a.

Podsjetimo, 4. augusta je svečano otvoren spomenik posvećen, generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Mehmedu Alagiću, na Ljutoj Gredi na Vlašiću, gdje se okupio veliki broj građana. Upravo se oslobađanje ove planine smatra jednim od najvećih ratnih uspjeha generala Alagića.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju sumnjičio je Alagića za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima na području središnje Bosne koju je kontrolirao Treći korpus.

Alagić je tokom rata na BiH bio komandant 3., a potom i 7. korpusa Armije RBiH, a nakon rata je penzionisan i postao prvi poslijeratni načelnik Sanskog Mosta. Preminuo je 7. marta 2003. u 56. godini.

Nakon otkrivanja spomenika Alagiću uslijedila je reakcija HDZ-a BiH, u kojoj su zatražili i reagovanje međunarodnih zvaničnika.

HDZ reagovao na podizanje spomenika generalu Mehmedu Alagiću, traže i reakciju međunarodnih zvaničnika

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare