OHR podržao izbor sudija: “Nema više odlaganja ni političkih igara”

Vijesti 02. nov 202216:33 0 komentara
F.Z./N1

"Visoki predstavnik pozdravlja današnje imenovanje u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i na posljednju upražnjenu poziciju sudije u Ustavnom sudu FBiH. Visoki predstavnik želi uputiti pohvale zbog današnje odluke delegata Doma naroda Parlamenta FBiH", saopćeno je danas iz OHR-a.

U saopćenju se navodi da je visoki predstavnik rekao da je ovo imenovanje važan korak u provođenju Paketa funkcionalnosti.

“Potpuno funkcionalan Ustavni sud FBiH, u punom sastavu, što omogućava tom sudu da izabere sudije na upražnjena mjesta u Vijeću za vitalni interes, nakon godina odlaganja i političkih blokada, važan je element u obnavljanju vladavine prava i funkcionalnih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik je rekao da je ovo imenovanje važan korak u provođenju Paketa funkcionalnosti FBiH koji je donio 2. oktobra”.

Alen Taletović imenovan za četvrtog sudiju Ustavnog suda Federacije BiH

“Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je današnje kompletiranje imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH, čime je osiguran nesmetan rad ove ključne institucije na poštovanju Ustava FBiH i sprečavanju daljnjih blokada. Visoki predstavnik je čestitao svim novoimenovanim sudijama Ustavnog suda FBiH”, navedeno je.

Još je poručeno da ne može biti daljnih odlaganja niti političkih igara:

“Visoki predstavnik sada očekuje brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti, u skladu sa voljom birača izraženom na dan izbora. Ne može biti daljnjih odlaganja niti političkih igara koje bi držale FBiH kao taoca, dodao je visoki predstavnik”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!