OHR: Smjena Hamdije Fejzića šalje pogrešan signal, Skupština mora ispoštovati ustavne i zakonske obaveze

Vijesti 30. nov 202308:47 0 komentara
F.Z./N1

"Za bosanskohercegovačko društvo, a posebno za mjesta kao što je Srebrenica, izuzetno je važno da postoji inkluzivnost u pogledu sudjelovanja u javnom i političkom životu kako bi se osigurala što bolja zastupljenost interesa svih građana", rečeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom nedavne smjene zamjenika načelnika Opštine Srebrenica Hamdije Fejzića.

Iz OHR-a s tim u vezi podsjećaju da, prema ustavnom i zakonskom okviru entiteta RS, jedinice lokalne samouprave osiguravaju proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i Ostalih u organima jedinica lokalne samouprave, uključujući i funkciju zamjenika načelnika.

“Smjena Hamdije Fejzića s pozicije zamjenika načelnika Opštine Srebrenica šalje pogrešan signal, posebno imajući u vidu da je nakon njegovog razrješenja Skupština na mjesto zamjenika načelnika izabrala osobu koja je iste nacionalnosti kao načelnik i na taj način naštetila uzajamnom povjerenju i razumijevanju unutar općine”, poručuju iz OHR-a.

Stoga pozivaju Skupštinu opštine Srebrenice da u tom kontekstu ispoštuje svoje ustavne i zakonske obaveze.

Na tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica održanoj prije sedam dana izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića. Za smjenu je glasalo 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali, tako da je odluka o smjeni zamjenika načelnika donesena jednonacionalno.

Na Fejzićevo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS Srebrenica.

Sjednica Skupštine opštine održana je na prijedlog načelnika Mladena Grujičića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!