OHR: Zašto rukovodstvo RS odlikuje Vladimira Putina?

Vijesti 09. jan 202317:17 3 komentara
N1

Iz Ureda Visokog predstavnika u BiH danas su se osvrnuli na činjenicu da je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik jučer odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pitaju se zašto se odlikuje Putin, čovjek koji krši ljudska prava i čije osnovno djelovanje se naziva ratnim zločincem?

“Zašto rukovodstvo RS odlikuje Vladimira Putina, čovjeka koji krši ljudska prava i čije djelovanje se osnovano naziva ratnim zločinom?”, naveli su iz OHR BiH.

Također, dodali su:

“Predsjednik RS bi trebao djelovati s više mudrosti i odgovornosti, u interesu svih građana RS umjesto što se priklanja takvim nečasnim ljudima”.

U Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, obilježava se 9. januar kao Dan Republike Srpske (RS), iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) taj datum u dva navrata proglasio neustavnim.

Vlasti RS slave 9. januar, datum kad je 1992. godine u Sarajevu tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tad raspadala. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare