Okerić: Većina u KS veoma stabilna

Vijesti 17. dec 202210:58 1 komentar
F.Z./N1

Predsjedavajući Skupštine Kanona Sarajevo Elvedin Okerić (Narod i Pravda) ocijenio je da je pozicija vlasti veoma stabilna, budući da stranke koje čine većinu imaju 24 zastupnika te da je koncept transparentnosti i odgovornosti nadjačao dosadašnje koaliranje bez jasnih principa i smjernica.

Okerić je u intervju za Fenu govorio o stabilnosti skupštinske većine, prioritetima i planovima rada tog zakonodavnog tijela, ali o imenovanju novog saziva Kantonalne vlade.

Iako su prethodne dvije godine radili na granici kvoruma, Okerić kaže da su i tada vrlo dobro funkcionirali, budući da su 74 zakona uputili u javnu raspravu te mnogim građanima osigurali prava, kao što su naknade za porodilje, naknade za porodice s troje i više djece, subvencije za upis u vrtiće, pomoć mladima za kupovinu stanova te finaliziranje projekta stambenog zbrinjavanja porodica šehida i poginulih boraca.

– To govori da je ključno političko opredjeljenje, a ne broj ruku koje percipiraju u vlasti – poručio je Okerić.

Istakao je da je nova koalicija, koju čine Narod i Pravda (NIP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH) i stranka Za nove generacije, a koja se može zvati ‘Sarajevski dogovor 22-26’, jasno opredijeljena da popravlja stanje u društvu, da se bori protiv korupcije te da poboljša uvjete života građana.

Naglasio je da je u dosadašnjem radu Skupština Kantona Sarajevo pokazala drugim kantonima, ali i višim nivoima vlasti da je moguće mijenjati stanje, a za šta je neophodno političko opredjeljenje. Okerić je podsjetio da je snažan fokus Vlade KS bio u jačanju pronatalitetnih politika, na djeci, odgoju, obrazovanju i mladima.

Ističe da će u naredne četiri godine fokus ostati isti, ali će dodatno težište biti na reformi zdravstva, sigurnosti i jačanju Uprave policije KS, osnaživanju komunalnih preduzeća, sanaciji i izgradnji nove kanalizacione i vodovodne mreže, te komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare