Oko 2.700 korisnika narodnih kuhinja Crvenog krsta

N1 BIH

U BIH i dalje oko 16% građana živi ispod nacionalnog praga siromaštva, a čak trećina seoskog stanovništva izložena je ovom riziku. Svako peto dijete iz najsiromašnijih porodica u BiH ne završi osnovnu školu, dok djeca iz najimućnijih porodica, u 100% slučajeva, završavaju osnovno obrazovanje. Međunarodni je dan siromaštva i socijalne isključenosti, a ovim povodom za N1 je govorila Indira Hadžirović, iz Crvenog krsta FBiH.

Dok se ranije smatralo da je siromaštvo, ustvari, nedostatak novca za minimalnu korpu roba i usluga, danas je siromaštvo nedostatak mogućnosti za dostojanstven život. Nedostatak svega ovoga dovodi do socijalne isključenosti.

“Mi, kao i, generalno, Crveni krst širom BiH, u oba entiteta, uporno pokušavamo da, osim nekih paketa koji se dijele, očuvamo dostojanstvo tih građana, na način da uvodimo, onoliko koliko je to moguće, neke keš asistencije, keš vaučere, jer na taj način mogu da kupe ono što je njima potrebno”.

Porazna je činjenica da je veliki broj građana u BiH primoran da se oslanja na kuhinje Crvenog krsta.

“U čitavoj državi, trenutno je oko 2.700 korisnika. Od toga, 1.500 u FBiH, a 1.200 korisnika je u Republici Srpskoj. Kuhinje imamo u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Ljubuškom, Bileći, Doboju, Vlasenici, itd.”, završava Hadžirović.

Nedostatak osnovnih novčanih sredstava, prava na zdravstveno osiguranje i obrazovanje, između ostalog, svrstavaju BiH u 20 najsiromašnijih država svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!