Oko 800 zaposlenih BHRT-a u 2024. ušli s neizvjesnošću: “Loptica” prebačena na FTV

Vijesti 12. jan 202418:50 0 komentara

Oko 800 zaposlenih BHRT-a u Novu godinu ušli su sa zebnjom i neizvjesnošću. Platu za decembar čekaju, a neizvjesno je hoće li je uopšte I dobiti. Naplate RTV takse putem računa za struju nema jer je ugovor istekao posljednjeg dana 2023. godine, čime je Javni servis ostao bez osnovnog načina finansiranja.

U višegodišnji problem, u vezi sa funkcionisanjem Javnog servisa BHRT-a uključili su se i predstavnici Trojke, s obzirom na to da ovaj problem BHRT nije mogao sam da riješi. Kao rješenje su ponudili novi način raspodjele RTV takse, s akcentom na dio koji Federalna radiotelevizija ne uplaćuje Radioteleviziji Republike Srpske.  No, direktor ovog emitera na ovo rješenje ne pristaje, te insistira na tome da se raspodjela RTV takse vrši na način kao i do sada. Osim toga, tvrdi da kolegama ništa ne duguju.

“Sve zakonske kategorije koje se tiču uplate redovne RTV takse i tehničkih troškova za korištenje resursa u zgradi Radio-televizije, FTV redovno mjesečno plaćao iznos od oko 400 hiljada KM i ukupan iznos zakonski pripadajuće RTV takse za BHRT”, rekao je Džemal Šabić, generalni direktor FTV.

Generalnom direktoru BHRT-a Belminu Karamehmedoviću, međutim, više odgovara rješenje koje su predložili predstavnici Trojke, jer je, kako tvrdi, po osnovu nezakonitog zadržavanja sredstava od takse, BHRT doveden u minus od 71 milion KM, a da su RTRS i Federalna RTV ostvarili prihod od 53, odnosno 20 milion KM. Neprihvatanjem prijedloga Trojke, Šabić će, navodi, biti odgovoran za posljedice.

“Loptica više nije u našem dvorištu. Koristim ovu priliku da još jednom postavim pitanje legaliteta menadžmenta RTV FTV u posljednjih 10 godina jer je poznato da je I posljednjem članu UO Goranu Samardžiću I direktoru Džemalu Šabiću mandat istekao 2013. godine”, rekao je Karamehmedović.

Javni servis u Bosni i Hercegovini godinama ima problem sa finansiranjem na šta je ukazala i Evropska komisija u svom obaveznom Mišljenju ukoliko BiH želi da pristupi EU. Trenutni način raspodjele novca je nezakonit, tvrde u BHRT-u, s obzirom na to da u državnom zakonu koji reguliše ovu oblast stoji da novac mora ići na jedinstveni račun državnog i entitetskih javnih servisa, a da zatim dalje bude raspodijeljen kako je propisano – 50 posto BHRT-u, po 25 posto FTV-u i RTRS-u. Zaposleni su očajni. Iz Samostalnog sindikata BHRT podsjećaju da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti djelovanja radi zaštite svojih zaposlenih ukoliko se ovaj problem ne riješi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!