Oleksandr Merežko za N1: Šokiran sam Vučićevim prijetnjama

Vijesti 15. aug 202315:29 0 komentara

Tokom nedavnog obraćanja medijima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se osvrnuo na pismo parlamentaraca iz nekoliko zemalja, a koje je govorilo o odnosima Srbije i Kosova, a posebno mu je zasmetalo jer se na tom pismu našao i potpis ukrajinskog parlamentarca Oleksandra Merežka. Merežko u okviru Vrhovne Rade, parlamenta Ukrajine, pored toga što predstavlja stranku "Sluga naroda" ukrajinskog predsjednika Zelenskog je i predsjednik Komiteta za vanjske poslove. Predsjednik Srbije je tokom obraćanja indirektno zaprijetio Ukrajini da ne priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju i da bi time mogla mnogo izgubiti. Iz Kijeva mu stiže odgovor da njegove prijetnje neće imati bilo kakvog uticaja na odluku ukrajinskog predsjednika onda i kada odluči da prizna Kosovo jer je to njegovo ustavno pravo.

Pa, prije svega, bio sam šokiran potpuno neprihvatljivim, nediplomatskim načinom na koji je predsjednik Srbije iznio svoje prijetnje. Jer ono što imamo, to su apsolutno neprihvatljive prijetnje, pa čak i ucjene. Ovako ja doživljavam njegovu izjavu nama. Zna se kada vidimo da su druge zemlje već priznale Kosovo kao nezavisnu državu, uključujući naše najbliže saveznike. Siguran sam da je naše suvereno pravo da odlučimo hoćemo li priznati ili ne. I nije na gospodinu Vučiću da nas uči ili da nam diktira šta da radimo ili da nam prijeti. To je apsolutno šokantno i neprihvatljivo. Što se tiče priznanja, po našem Ustavu, to je prerogativ našeg predsjednika jer je predsjednik odgovoran za vođenje vanjske politike, uključujući i pitanja priznanja. U ovom trenutku, koliko sam shvatio, naše Ministarstvo spoljnih poslova ne smatra ovo pitanje svrsishodnim. Možda to znači da će odluka o ovom pitanju biti odgođena do kraja rata. To je moja pretpostavka. Ali trenutno nema naznaka da će Ukrajina zvanično priznati Kosovo. Ali u isto vrijeme, koliko znamo, ja sam član ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i koliko znamo, pitanje prijema Kosova u Vijeće Evrope može biti odlučeno. od strane parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. A članovi ukrajinske delegacije morat će sami odlučiti o ovom pitanju, uključujući i mene. Dakle, na ovaj ili onaj način, moramo se pozabaviti ovim pitanjem. Naravno, politički i pravno je to komplikovano pitanje. Ali u isto vrijeme, u našem parlamentu, želio bih da istaknem ovu tačku, da parlament ne odlučuje o tome da li će ili ne priznati Kosovo, ali u isto vrijeme ima nekih mojih kolega koji su jaki zagovornici, koji izražavaju njihova podrška za prepoznavanje Kosova za mene to ima smisla. Naravno, ima argumenata za i protiv i mi moramo da donesemo odluku da mislim da kao članovi naše delegacije u parlamentarnoj skupštini saveta moramo sami da odlučimo o ovom pitanju. Ali to je važno pitanje jer vidite da možemo da razlikujemo, možemo vidjeti određene sličnosti između Kosova i Ukrajine. Ukrajina je trenutno izložena genocidu. Rusija vodi i vodi genocidni rat protiv Ukrajine i koliko se sjećam iz historije Kosova, Kosovo je bilo u sličnoj situaciji. Bilo je takozvanih etničkih čišćenja. U stvarnosti, to je bio eufemizam za genocid i davao je za pravo moralno pravo barem da tvrdi i proglašava nezavisnost. Dakle, postoje određene sličnosti, ali naravno, pre donošenja konačne odluke moramo je donijeti na odgovoran način odvagajući sve za i protiv pravnih, moralnih i političkih aspekata“, kazao je Merežko.

Merežka koji se nalazio u posjeti Maleziji smo pitali i oko zabrinutosti koje su izrazili neki unutar Evropske unije o potencijalnim problemima koje bi Ukrajina mogla unijeti u Uniju jednog kada i ako postane njena članica.

Moj pogled je vrlo jednostavan. Apsolutno sam siguran da Ukrajina što prije treba da postane punopravna članica i NATO-a i Evropske unije. Što se tiče NATO-a, vjerujem da Ukrajina može i treba postati članica NATO-a prije kraja rata. Zato što je naše članstvo u NATO-u, prije svega, jedina garancija naše sigurnosti i jedina garancija sigurnosti u Evropi u svijetu. Ako zamislite na trenutak da Ukrajina sada uđe u NATO, to bi odmah zaustavilo agresiju Rusije na Ukrajinu jer se Putin boji Ukrajine, ali se više boji NATO-a. On shvata da nije u stanju da uradi ništa protiv NATO-a. A dobar primjer je ulazak Finske i Švedske u NATO. Putin nije rekao nijednu riječ protiv ovog pristupanja jer se boji NATO-a. Što se tiče Evropske unije, Ukrajina će se pridružiti Evropskoj uniji i kao punopravna članica. I nadam se da će do kraja ove godine početi pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji. Jer Ukrajinu, siguran sam, ne treba posmatrati kao teret, ekonomski teret za Evropsku uniju. Naprotiv, daje mogućnosti, uključujući ekonomske mogućnosti za razvoj i Ukrajine i, znate, upravo se Ukrajina bori za evropske vrijednosti kao što su demokratija, ljudska prava, vladavina prava. I to je jedna od zemalja koja je spremna da žrtvuje živote kako bi odbranila svoje pravo da bude punopravni član evropske porodice i da brani evropske vrijednosti. Čvrsto vjerujemo u Evropu i bili bismo prednost, a ne teret za Evropsku uniju i njen razvoj“, poručuje Merežko.

Šta Merežko još poručuje predsjedniku Srbije, kako gleda na ukrajinsku kontraofanzivu ali i na to kako i kada treba procesuirati ratne zločine u Ukrajini pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!