Ombudsmeni BiH: “Novinarima treba da budu zagarantovana osnovna prava i slobode”

Vijesti 28. apr 202312:59 0 komentara
ombudsmeni

Povodom obilježavanja 3. maja, Svjetskog dana slobode medija ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ izražavaju punu podršku svim medijskim radnicima u Bosni i Hercegovini u njihovom nastojanju da pruže građanima pouzdane i provjerene informacije o svim pojavama i dešavanjima u društvu zbog čega je njihova uloga od velikog značaja.

Ombudsmeni ocjenjuju i da je neprihvatljiv svaki pokušaj da se sloboda medija ograniči, a autonomija i nezavisnost novinara dovede u pitanje, te upozoravaju da se time ne krše samo prava novinara već da su posljedice daleko šire i pogađaju sve pripadnike jedne zajednice, naveli su u saopštenju.

“Sloboda medija je uslov za razvoj demokratskog društva opredijeljenog da štiti i poštuje osnovna ljudska prava i slobode. Ostvarivanje ove izuzetno značajne društvene uloge nužno je posmatrati kroz djelovanje novinara, čiji status u društvu mora biti uređen, te novinarima treba biti zagarantovano uživanje osnovnih prava i sloboda, što podrazumijeva pravo na sigurnost i dostojanstvo”, dodali su.

Ombudsmeni pozivaju sve nadležne da doprinesu ostvarivanju važnih ciljeva kao što su, na prvom mjestu, mnogo primjerenija i ekonomska i socijalna pozicija novinara u društvu, a potom puna transparentnost medijskog vlasništva, suzbijanje mehanizama autocenzure i sl.

“Kao institucija zadužena da štiti ljudska prava, Ombudsmen BiH je zainteresovan da se granice slobode medija u društvu šire i da se novinarima, uvijek kada su izloženi pritiscima, pruži efikasna zaštita”, podsjetili su u saopštenju.

Takođe, ombudsmeni Bosne i Hercegovine ponovno podsjećaju na zaključke, mišljenja i preporuke iz Specijalnog izvještaja o položaju novinara i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini koje su upućene nadležnim organima/tijelima i nužnost da se napad na novinare u krivičnim zakonima definiše kao posebno krivično djelo ili kao teži oblik krivičnog djela napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!