Omogućeno uvezivanje radnog staža za 30 radnika Rudnika Kakanj koji su stekli uslov za penziju

Vijesti 16. okt 202416:02 0 komentara
Arhiv/Anadolija

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela je danas Oduku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje radnog staža radnicima Rudnika mrkog uglja „Kakanj“ d.o.o. Kakanj.

Odlukom se tom rudniku odobrava uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO/MIO za 30 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, u ukupnom iznosu od 1.268.651,68 KM.

Ovaj iznos isplatit će se iz sredstava RMU „Kakanj“, a za realizaciju odluke zaduženi su JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, RMU „Kakanj“, Federalni zavod za PIO i Porezna uprava FBiH.

Obrazloženo je da je Vlada Federacije BiH u prethodnom periodu donosila odluke o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za PIO/MIO za uvezivanje radnog staža radnicima zavisnih društava – rudnicima uglja u Koncernu „Elektroprivrede BiH“. Ove obaveze su isplaćene iz sredstava zavisnih društava-rudnika, a obezbijeđena su odlukama o odobravanju sredstava za davanje pozajmica zavisnim društvima-rudnicima uglja od JP EP BiH, donesenim 25.5.2021. i 17.10.2023. godine.

U obrazloženju se navodi da je RMU „Kakanj“ „Elektroprivredi BiH“, kao vladajućem društvu, dostavio zahtjev da se uplatom doprinosa za PIO/MIO omogući uvezivanje radnog staža za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje zaključno sa 31.5.2024. godine. Potom se ovo elektroprivredno preduzeće obratilo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije sa molbom za donošenje Odluke o uplati zaostalih neuplaćenih obave za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose, a čijom realizacijom se omogućava nastavak procesa restrukturiranja rudnika uglja, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za informisanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!