One su prve među ženama u svojim strankama, jedna od njih 1. među političarkama

Vijesti 23. okt 202208:24 0 komentara
N1

Iako muškarci i dalje dominiraju u politici u Republici Srpskoj, što je vidljivo ukoliko se uporedi broj glasova na izborima koje su dobili kandidati na poslaničkim listama sa onima koje su osvojile njihove koleginice, provjerili smo koje su političarke „pomele“ ostale dame na listama.

Na kandidatskim listama političkih partija za Narodnu skupštinu RS bilo je ukupno 1.429 kandidata, a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH njih 245, i nijedna žena se nije našla na prvom mjestu po broju osvojenih glasova u svojoj partiji, piše Srpskainfo.

Iako nisu uspjele da dospiju na prvo mjesto na listi svoje stranke po broju osvojenih glasova, pojedine političarke ponijele su titulu “prve dame“ među političarkama u svojoj partiji.

Jedna od njih je, međutim, dospjela na listu i prve među svim ženama na kandidatskim listama za oba parlamenta.

Tako je najviše glasova od svih političarki koje su se našle na poslaničkim listama svih stranaka i za Predstavnički dom PSBiH, ali i za NSRS, osvojila aktuelna poslanica SNSD Snježana Novaković Bursać.

N1

Ona je bila jedna od kandidatkinja SNSD za Predstavnički dom PSBiH i i osvoila je ukupno 25.548 glasova, što je najveći broj glasova koje je neka od političarki sa kandidatskih lista za ova dva parlamenta uspjela da dobije na ovim izborima.

Bursaćeva je na listi svoje stranke za PD PSBiH na šestom mjestu po broju osvojenih glasova među 24 kandidata.

Prvih pet mjesta zauzimaju njene muške kolege, a Bursaćeva je po broju osvojenih glasova iza sebe ostavila brojne partijske kolege i koleginice, među kojima i ministarsku Srebrenku Golić i poslanicu Sanju Vulić.

Osim što je prva među ženama na kandidatskoj listi za PD PSBiH, Bursaćeva ima više glasova i od onih koje su osvojile njene koleginice koje su se nalazile na kandidatskoj listi za NSRS.

N1

Prva po broju glasova za NSRS među političarkama iz SNSD je Nevena Todorović sa osvojenih 9.496 glasova, što je dva i po puta manje od Bursaćeve.

Još jedna dama izborila se za prvo mjesto u stranci po broju osvojenih glasova među damama, ali ne i da konkuriše za prvo mjesto među svim političarkama na kandidatskim listama.

Riječ je o bivšoj poslanici SDS, Aleksandri Pandurević, koja se nalazila na kandidatskoj listi te stranke za Predstavničkim dom PSBiH.

N1

Pandurevićeva je na izborima osvojila 7.370 glasova i time dospjela na prvo mjesto među damama u SDS, a na peto mjesto na listi te stranke. Prva četiri mjesta zauzele su njene muške kolege.

Ako se uporede glasovi sa onim koje su dobili kandidati SDS na listama za NSRS, može se vidjeti da je Pandurevićeva osvojila najveći broj glasova u svojoj stranci od svih žena na listama i za PD PSBiH i za parlament Srpske.

Prva dama na listi SDS za NSRS po broju osvojenih glasova je Mirjana Orašanin, koja je dobila 3.898 glasova, što je duplo manje od Pandurevićeve.

Prva među damama u PDP po broju osvojenih glasova je Mirna Savić-Banjac, za koju je glasalo 4.781 osoba.

Ona je kandidatkinja ove stranke za parlament Srpske, a druga iza nje po broju osvojenih glasova je Jelena Elčija Jovanić, koja je kandidatkinja za PD PSBiH, i dobila je 4.703 glasa.

Prva među političarkama u DEMOS je Spomenka Stevanović, kandidatkinja ove stranke za NSRS, koja je osvojila 3.046 glasova.

U Ujedinjenoj Srpskoj je titulu prve među političarkama ponijela Snježana Martić, koja se nalazi na listi za PD PSBiH, a osvojila je 3.157 glasova, dok je u DNS prvo mjesto među koleginicama zauzela kandidatkinja za PD PSBiH Biljana Ristić sa osvojenih 1.702 glasa.

Najviše glasova među kandidatkinjama SP osvojila je Jelena Kurtinović, kandidatkinja za PD PSBiH, ukupno njih 2.513.

Na prvo mjesto Liste za pravdu i red – Nebojše Vukanovića dospjela je Nevena Tomić, koja je bila kandidatkinja za PD PSBiH, a osvojila je ukupno 2.574 glasa, piše Srpskainfo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!