Onkološki pacijenti u TK “na čekanju”, premijer: Aparate ne možemo popraviti jer se rezervni dijelovi više ne proizvode

N1

Zašto padaju tenderi za nabavku medicinske opreme i uređaja u UKC Tuzla, ko je kriv za ugrožavanje života stotine pacijenata, na šta će biti usmjeren suficit iz kantonalnog budžeta – za N1 je govorio premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Aparati na radiologiji na UKC Tuzla, kaže Halilagić, ne mogu se popraviti jer se ne proizvode rezervni dijelovi.

“Dva aparata koji gore stoje i koja su zapečaćena na Radiologiji UKC-a su nabavljena su 2009. godine i njihov vijek je, kako sam informisan, izmđe pet i sedam godina. Nije se pristupilo nabavci novih od 2015. godine pa na ovamo. Postojeći su krpljeni da bi ove godine postali skoro potpuno neupotrebljivi”, objasnio je Halilagić.

Linearni akcelerator i popratna oprema, iako postoje sredstva, nisu nabavljena jer je problem što se tender obara, te Halilagić se nada da će do kraja ove godine sve biti okončano odnosno da će biti nabavljeno.

“Očekujem da ćemo nakon posljednjeg pada tendera, da se tako izrazim i nakon što su oni koji provode tenderske procedure uvažili te određene primjedbe, u decembru okončati proceduru. Sve ostalo nas vodi u produbljivanje ovog problema”, kaže Halilagić.

Dok se Vlada u Tuzli i Vlada FBiH natječu ko će preuzeti osnivačka prava i upravljati UKC u Tuzli, premijer ovog kantona priznaje da je stanje u ovoj tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi loše.

“Vjerujte toliko je alarmantna situacija na UKC Tuzla da Vlada TK i Skupština ovog kantona ne mogu sami iznijeti ovaj teret koliko je tamo investicija i sredstava potrebno”, istakao je Halilagić.

Podsjećamo, u okviru kampanje “I ti možeš biti ta osoba!” koju je pokrenula Fondacija tuzlanske zajednice s ciljem prikupljanja. sredstava za uređenje onkološkog odjeljenja UKC Tuzla, a koju su ispromovisali influenseri do sada je prikupljeno 169.642,40 KM.

Detalnije o ovoj akciji na Doniraj.ba

Aerodromu “skresana krila”

No nije samo UKC u TK suočen sa problemima, već i tamošnji aerodrom u Živinicama. Naime, Tuzlanski aerodrom ostao je bez Wizz air linija i sada se javnim pozivom traži novi avio prevoznik. Halilagić se nada da će uskoro novi prevoznik vršiti prevoz iz Tuzle jer, navodi, putnika ima.

“Ima zainteresovanih prvenstveno jer smo imali jedno značajno povećanje putnika u proteklih nekoliko godina”, rekao je Halilagić.

O skupštinskoj većini i o poduzetim aktivnostima nakon stravičnog zločina u Gradačcu detaljnije u video gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!