Online trgovina: Upotreba interneta visoka, ali udio online kupovine u BiH nizak

Vijesti 16. mar 202313:49 0 komentara
N1

Održana prva konferencija o e-trgovini u BiH, pod nazivom "Let's do eCommerce". Asocijacija za internet trgovinu "eComm" kao organizator, okupila je više od 250 učesnika iz BiH i regiona.

Teme konferencije obuhvatile su tehnološka rješenja za online kupovinu, autentičnost velikih brendova u e-trgovini, kao i finansijski i regulatorni okvir industrije.

“Asocijacija za cilj ima da promoviše online trgovinu na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i regije, da zagovara sve inicijative koje bi unaprijedile samu online trgovinu i naravno da se bavi savjetovanjem i edukacijom svih aktera koji imaju bilo kakvu vezu sa eCommerce-om”, izjavio je Jasmin Marić, predsjednik Asocijacije za internet trgovinu “eComm”.

Alma Ahmić, izvršna direktorica Asocijacije za internet trgovinu “eComm” u Bosni i Hercegovini izjavila je da je asocijacija neprofitna organizacija uspostavljena s ciljem promovisanja i podrške razvoju e-trgovine u Bosni i Hercegovini.

“Jedna tema će biti e-fiskalizacija, odnosno, kako uvesti e-fiskalizaciju u BiH. Uzor bi bile države iz regije, jer Srbija, Hrvatska i Albanija već imaju e-fiskalizaciju, a mi smo jedna država koja to tek treba da uvede”, rekla je Alma Ahmić povodom konferencije.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja koje je Asocijacija radila u saradnji sa kompanijom “Valicon” i projektom “MarketMakers”, podržanim od strane Vlade Švajcarske za zapošljavanje mladih u BiH. Na preko 3000 ispitanika iz BiH, došli su do zaključka da iako je visoka upotreba interneta, penetracija online kupovine u Bosni i Hercegovini još je uvijek niska.

“Međutim, očekivanja su da će se to promijeniti u narednim godinama, kao što se dogodilo prije deset godina u Sloveniji i Hrvatskoj. Potencijal za rast postoji, međutim građani BiH trenutno koriste internet uglavnom za društvene mreže”, zaključio je Matjaž Robinšak, direktor istraživanja u kompaniji “Valicon”.

Odaziv učesnika iz privatnog i javnog sektora na konferenciji pokazao je da je e-trgovina ključni dio ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine i da postoji veliki potencijal za rast ove industrije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!