“Opametile su nas poplave iz 2021. godine, nema mjesta opuštanju”

Vijesti 18. jan 202309:18 2 komentara
N1

"Situacija nije alarmantna, ali nema mjesta opuštanju", poručuje za N1 direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić, a povodom prijetećih poplava usljed obilnih padavina.

Kako je naveo Brkanić u programu N1, ekipe su cijelu noć provele na terenu.

Zabilježili su pojedinačne incidente, najviše u općini Hadžići, tačnije u naseljima Pazarić i Tarčin, gdje je dolazilo do izlijevanja kanalizacija i lokalnih potoka. Poplavile su uglavnom podrumske prostorije, a Brkanić uvjerava kako su opštinske službe posao do sada dobro odradile.

“Opametila nas je poplava iz 2021. od tada se uradilo dosta na proširenju riječnih korita, ponajviše na rijekama Bosna i Željeznica. Tražio sam jučer izvještaje iz općina gdje su moguće najveće štete, to su Ilidža, Novi Grad i Vogošća – radilo se dosta na produbljivanju riječnih korita, kao i njihovom uređenju. Sve rijeke još uvijek su u svojim koritima”, istakao je Brkanić.

Podcrtava da situacija nije alarmantna, ali nema mjesta opuštanju – stoga će danas Civilna zaštita KS uputiti novo saopštenje prema opštinskim službama.

Izdvojio je i savjete građanima koji žive na područjima pogodnim plavljenjima.

Osnovna poruka je da nema mjesta opuštanju. Treba pripremiti dovoljno hrane, tečnosti i potrepština u slučaju da se desi poplava poput prošlogodišnjih.

Ukoliko životi budu ugroženi, građani mogu kontaktirati opštinske dežurne službe ili broj 121 – za dežurni operativni centar Civilne zaštite KS, kao i vatrogasne brigade na broj 123.

Uvijek se može, podsjeća Brkanić, djelovati i preventivno.

“Ne bi bilo loše osigurati objekte kod osiguravajućih kuća, što naročito važi za pravna lica. Uvijek treba imati spremne vreće, robe dizati na propisnu visinu u skladištima. Svi objekti od bitnosti bi trebali imati svoje planove za spašavanje od poplava, požara i slično. Svi mogu dosta toga učiniti na prevenciji ovakvih situacija”, naglasio je Brkanić, dok podsjeća da je preventivno djelovanje i ono koje se odnosi na zaštitu životne sredine i očuvanje riječnih korita od zatrpavanja i uništavanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare