Opća bolnica: Većina hospitaliziranih covid pacijenata nije vakcinisana

Vijesti 07. sep 202114:54 > 14:56 0 komentara
OBS

U Općoj bolnici 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' bilježe porast broja pacijenata zaraženih virusom korona, a među hospitaliziranima je većina nevakcinisanih osoba.

Prema raspoloživim podacima, od ukupno hospitaliziranih covid pacijenata oko 70 posto je nevakcinisanih osoba. Prvom dozom je vakcinisano oko četiri posto, a drugu dozu neke od vakcina protiv virusa korona primilo je njih oko 24 posto.

S obzirom da je Covid odjel Opće bolnice popunjen, u toj zdravstvenoj ustanovi otvoren je još jedan odjel (u prostoru dosadašnjeg Odjeljenja za neurologiju), a prijem pacijenata je počeo.

– Zbog novonastale situacije pristupilo se spajanju nekih odjela i preraspodjeli medicinskog kadra. Da bi se spremno odgovorilo izazovima četvrtog vala pandemije od nadležnih je zatraženo da se odobri nabavka respiratora i zapošljavanje nedostajućeg medicinskog i drugog osoblja – navode za Fenu iz Opće bolnice.

U posljednja 24 sata u Covid odjel Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ na bolničko liječenje je primljeno šest pacijenata. Na tom odjelu hospitalizirana su 64 pacijenta, od kojih je osam na intenzivnoj njezi, četiri su na respiratoru, a šest pacijenata je na visokom protoku kisika.

Dodaju da, osim brige za covid pacijente, Opća bolnica ostaje otvorena i za sve ostale pacijente kojima je potrebna ljekarska usluga.

Tako je, u Urgentnom centru Opće bolnice jučer, pregledan 101 pacijent, a 107 u Kabinetu za ortopediju. Na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku bilo je 270 pregleda, a 204 u bolničkoj laboratoriji. Tokom jučerašnjeg dana u Općoj bolnici su ukupno bila 1.292 pregleda i pružene su 6.624 zdravstvene usluge, a urađeno je i 19 operativnih zahvata. U toj zdravstvenoj ustanovi proteklog dana je rođeno šest beba. Na bolničko liječenje je primljeno 67 pacijenata, dok je 45 otpušteno iz ustanove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!