Općina Stari Grad upozorava: Nećemo tolerisati nepropisno odlaganje otpada

Vijesti 29. jul 202212:13 0 komentara
Općina Stari Grad

Iz Općine Stari Grad Sarajevo upozorili su privredne subjekte na Baščaršiji, u neposrednoj blizini parka u ulici Ćurčiluk mali bb, da se neće tolerisati njihovo, kako su naveli, sramotno ponašanje i odlaganje velikih količina otpada na samu saobraćajnicu u ulici Zelenih beretki.

Dodali su da je takav prizor zabilježen sinoć, ali i u prethodnih dana.

“Prema Zakonu o komunalnoj čistoći (Službene novine KS, br.14/16), svi vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora ili prostora za druge namjene dužni su otpad iznositi u tačno određenim vremenskim terminima utvrdenim programom odvoza otpada. Program odvoza otpada utvrđuje KJKP ‘Rad’ gdje nam je potvrđeno da ova lokacija ni u kom slučaju nije predviđena za odlaganje otpada, te da se radi o nemaru i samovolji pojedinaca. KJKP ‘Rad’ je potvrdio da ovo komunalno preduzeće ima obavezu odvoza otpada koji privredni subjekti na Baščaršiji (na dijelu između tramvajskih šina) trebaju ostavljati ispred svojih objekata, isključivo u terminu od 22:00 do 02:00 sata svake noći, te da se pridržavaju utvrđenog programa, ali da su prinuđeni svake noći, a često i ujutro odvoziti otpad sa nedozvoljene lokacije zbog nepridržavanja privrednih subjekata”, naveli su iz Općine Stari Grad.

Općina Stari Grad
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad

Nepropisno odlaganje otpada na ovoj lokaciji, kako kažu, intenzivirano je u vrijeme kada Općina Stari Grad Sarajevo radi na uređenju parka u ulici Ćurčiluk mali bb i ulaže napore, ali i finansijska sredstva da se ovaj park dovede u zadovoljavajuće stanje i služi svojoj svrsi.

“Imajući u vidu da su na lokaciji postavljene i dvije velike kante za otpad koje gotovo da se i ne koriste, s pravom se pitamo da li se ovdje radi o slučajnosti, nemaru i nekulturi ili o svjesnoj opstrukciji projekata koje realizuje ova lokalna samouprava. Obavještavamo privredne subjekte da je Općina Stari Grad Sarajevo već poduzela zakonom predviđene mjere i ovaj slučaj prijavila nadležnim policijskim organima koji će utvrditi ko su počinioci. Ukoliko dođe do ponavljanja ovog prestupa, Općina Stari Grad Sarajevo će javno objaviti imena i nazive privrednih subjekata koji nepropisno odlažu otpad, a svaki sljedeći prekršaj sankcionisat će nadležna inspekcija”, dodali su.

Skrenuli su pažnju svim fizičkim i pravnim licima u Starom Gradu da vode računa o javnoj higijeni ulica u kojima žive ili djeluju i pridržavaju se zakonskih propisa.

“Iako oblast javne higijene nije u direktnoj nadležnosti lokalne samouprave, Općina Stari Grad je aktivno uključena u ovo pitanje, posebno u toku ljetne turističke sezone, te uposlenici Službe za komunalne poslove i investicije i Sektora za tehničke poslove učestvuju u održavanju javnih zelenih površina, a sa nadležnim KJKP ”Rad” koordinira se redovno noćno pranje ulica kako bi bile u zadovoljavajućem stanju. Od građana se očekuje odgovorno ponašanje jer čiste i uredne ulice Općine Stari Grad Sarajevo su u interesu svih nas”, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!