Opozicija iz RS podnijela krivične prijave Tužilaštvu BiH: Dodik prvi na listi

Vijesti 18. okt 202212:25 1 komentar
N1

Opozicija iz Republike Srpske predala Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv nekoliko stotina lica za koje tvrde da su učestvovali u izbornoj krađi na Opštim izborima u BiH 2. oktobra: "Prvooptuženi je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a", kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Branislav Borenović, predsjednik PDP je kazao da su podnijeli krivičnu prijavu protiv nekoliko stotina osoba i prvi je na spisku Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

“Tu se nalaze i pojedinci koji su potpuno nepoznati javnosti BiH i tu se nalaze preko 100 članova predsjednika biračkih odbora ispred SNSD-a i članovi drugih političkih subjekata”,  rekao je Borenović.

Dodao je da su priložili smo nekoliko stotina pisanih dokaza i materijala koje potvrđuju da se ovdje radi o krivičnom djelu, ne samo oko izborne krađe već i organizovanog kriminala.

“Očekujemo da Tužilaštvo BiH reaguje i da ispita ove ozbiljne navode koje smo predali. Jedan dio prijava smo i ranije uputili i Tužilaštvu RS zbog povrede tajnosti glasanja, uništavanja glasačkih listića” , kazao je Borenović.

Borenović je dodao da su zloupotrijebili svoje pozicije i uloge i da SNSD ima dominantan broj ljudi u biračkim odborima jer su mjesecima ranije u mjesne zajednice dovodili svoje članove i ljude koji su zloupotrijebili krivične zakonike BiH i RS.

Pred novinare je izašao i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

“Ovo je ozbiljan trenutak za cijelo društvo. Vjerujemo u brzu i energičnu akciju i procesuiranje velikog broja ljudi. Radi se o organizovanom kriminali i neviđenoj krađi. U Doboju je jasno da se radi oko 1.500 ukradenih glasova, a negdje je to po nekoliko stotina. Radilo se organizovano. Nisu samo pravosuđe i CIK na ispitu, nego cijelu društvo. Ovo je prilika da se krene ka opštem ozdravljenju. Ako je neko krađom došao na vlast, kako očekivati da će biti pošteni u mandatima. Ovo je prekretnica istorijska. Sve opcije su otvorene. Ako se kralo na ovom nivou, onda treba prebrojati glasove na svim nivoima vlasti. Suštinski je važno da konačno završimo sa tamnom stranom funkcionisanja našeg društva”, zaključio je Šarović.

Nebojša Vukanović je kritikovao rad Tužilaštva BiH.

“Ova zgrada iza nas je “protočni bojler” u kome se ciklično podnose prijave, a one završe u fijoci. Tako će biti i ovoga puta, ako ne bude konstantnog pritiska”, kazao je Vukanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad