“Opozicioni” ministar u Vladi RS: Stručnost, principi ili politika?

Vijesti 29. apr 202116:26 > 16:43 0 komentara
Vlada RS

Vlada Republike Srpske, premijera Radovana Viškovića, do sada je promijenila četiri ministra.

Svi se sjećaju smjena DNS-ovih Neđa Trninića, ministra saobraćaja i veza, kao i Lejle Rešić, bivše ministrice uprave i lokalne samouprave. Mnogi pamte i Đorđa Popovića(ex. DNS), koji je podnio ostavku. Neki su i zapamtili ministricu iz prve postave premijera Viškovića, biranu za resor trgovine i turizma- Dragicu Kovač (DEMOS).

Po Zakonu o Vladi RS, Član 13, stav 3, jasno je navedeno: “Predsjednik Vlade može, za vrijeme trajanja mandata Vlade, na osnovu prethodno pribavljenog pisanog mišljenja predsjednika Republike i predsjednika Narodne skupštine, vršiti promjene u sastavu Vlade do jedne trećine prvobitno izabranog sastava Vlade, o čemu obavještava Narodnu skupštinu.”

Ukoliko bi se smjene nastavile, Vlada bi morala doživjeti rekonstrukciju.

Spona pozicije i opozicije

Spona u kabinetu Radovana Viškovića trenutno je ministrica porodice omladine i sporta Sonja Davidović, koja je član opozicione stranke SPS.

Nejasnu situaciju, SPS-a, Gorana Selaka, koji je u opoziciji, a ima svog ministra u Vladi, probali smo “razriješiti” pitanjima.

“Predsjednik Vlade ima pravo da zamijeni određeni broj ministara, tačno ne znam koliko je zamijenjeno ministara. Gđa Sonja Davodović je stručan i kvalitetan kadar. To je jedini ministar u Vladi RS, koji je predložio bilo koji akt ka NSRS, a koji je dobijao jednoglasnu podršku i opozicije i pozicije. (…) Mi kao SPS, imamo slobodu da formiramo vlast s kim hoćemo, mi smo u 8 odbora na vlasti sa republičkom opozicijom, u 8 opština smo u vlasti sa vladajućom većinom na nivou RS”, rekao je Selak.

N1: O kakvim tačno vi principima dakle govorite, ako ste van koalicije na nivou RS, kritikujete rad Vlade, a imate ministra u njoj?
GS: Ja sam odgovorio na Vaše pitanje.

N1: Pa, niste.
GS: Nije jedini ministar koji nije razriješen, ima još kadrova SPS koji nisu smijenjeni. Stav SPS je da podržava svaki prijedlog koji dolazi, koji je dobar za građane RS, a da bude glasan kritičar za one prijedloge koji nisu dobri.

N1: Dakle, VI ste uslovni dio vladajuće koalicije?
GS: Nismo, kao što znate naša koalicija je narod i građani RS.

N1: Pojasnite vašu poziciju, jeste li Vi vlast , ili opozicija?
GS: Čim nismo vlast, onda smo opozicija. Ali, ne pripadamo vladajućem bloku, razgovaraćemo sa svim političkim partijama, uskoro će vam biti prezentovana šira koalicija i ljudi koji će doći i iz vladajućeg bloka koji su se priključili SPS-u.

Dok Selak tvrdi da će o povlačenju svojih kadrova razgovarati na organima partije, u SNSD-u nemaju jasno objašnjenje zašto ministrica iz opozicione stranke sjedi u Vladi RS.

Rekonstrukcija Vlade

Odgovaraju i na priču o rekonstrukciji Vlade.

“Upadamo u nekoliko pitanja koja nemaju veze jedna s drugim. Davidović korektno radi svoj posao, ovdje nema veze sa rekonstrukcijom Vlade. Rekonstrukcija Vlade je jedan politički čin, ako to bude, to će biti uz jedan politički dogovor, a nikakve brojke, da li su to tri, četiri , ili pet ministara, to nema veze ni sa čim”, rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a.

Brojke ipak, imaju itetekave veze sa rekonstrukcijom, jasno je naznačeno Zakonom o Vladi RS. Ukoliko bi Sonja Davidović bila smijenjena, bila bi 5. od ukupno 16 ministara, koji su promijenjeni u Vladi. Time bi, Vlada RS, ako pažljivo čitamo Zakon, bila na ivici rekonstrukcije.

Inače, SPS je nastao pučom i cijepanjem SP-a Petra Đokića, čiju su smjenu tražili odmetnuti poslanici.

Nakon lokalnih izbora, Milorad Dodik optužio ih je, za gubitak izbora u Banjaluci, navodeći da su umjesto za Igora Radojičića, radili za Draška Stanivukovića.

Dodikovom odlukom su izbačenni iz vladajuće koalicije, no u Vladi se i dalje zadržao jedan njihov ministar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!