Opoziv čelnika Višegrada: SDS slavi, SNSD ne priznaje poraz, borba se nastavlja

Vijesti 24. jun 202219:13 > 19:13 0 komentara
Dron.ba

Općinska izborna komisija utvrdila je da je načelnik Višegrada Mladen Đurević opozvan, no međutim on ne želi priznati poraz tvrde njegovi protivnici. Iz SDS-a koji je pokrenuo inicijativu za njegovu smjenu za N1 kažu da sada članovi opštinske izborne komisije mijenjaju pravilnike po kojem je načelnik opozvan, što je, kako kažu iz ove stranke, presedan. Za N1 predsjednik Skupštine Višegrada Muamer Sofović za N1 kaže da je Đurević opozvan i da je sve čisto kao suza.

Politička trakavica u Višegradu se nastavlja. Iz SDS-a se pozivaju na Opštinsku izbornu komisiju i kažu načelnik je opozvan.

“Skupštinska većina predvođena SDS osvoila je 51, 23 posto ubjedljivo prešla cenzus i po svim mogućim brojkama parametrima, načelnik je opozvan”, rekao je za N1 iz SDS-a Višegrad Miroslav Kojić.

Kojić je za N1 detaljno objasnio da je prethodno pokušano da se svi glasovi uključujući i nevažeće uvrste u konačni zbir, što je prema njegovim riječima, nečuveno i kada je poslije toga i taj plan propao kako je naveo, onda su odlučili da promijene pravilnike po kojima se cijeli proces odvijao. Također, Kojić za N1 tvrdi da je idući plan poništvanje glasova putem pošte.

“Sada su rekli da su nevažeći glasovi putem pošte. Kako to niko ne zna? Unaprijed su se proglasili nevažeći. Nama dolaze provjerene informacije da Republička izborna komisija mora poslušai vrh SNSD”, kazao je za N1 Kojić

N1 je tražio i pokušao dobiti komentar Đurevića, no on nije odgovarao na naše pozive.  Na Facebook stranici SNSD-a je samo navedeno da opoziv pao na Zakonu i, kako je napisano,  pošta nema potpise i nije zakonita. Predsjednik Skupštine Višegrada Muamer Sofović za N1 navodi zbog čega se traži poništenje glasova putem pošte.

“Sve je čisto. Oni sada traže da se poniši glasanje putem pošte jer se glasači nisu potisali na glasači listić iako to nije propisano Izbornim zakonom. Uglavnom, glasanje putem pošte je urađeno u skladu sa svim aktima i Đurević je opozvan i tu nema nikakve sumnje”, rekao je za N1 Sofović, kadar Naroda i pravde.

Kojić kaže da ukoliko cijela stvar završi na sudu, boji se, kako navodi, da i tu ne bude upliva politike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!