Opreza nikad dosta: Turistički radnici opisali timske taktike džeparoša (VIDEO)

Vijesti 17. aug 202321:04 0 komentara
N1

Dolaskom velikog broja turista, u turistička odredišta dolaze i džeparoši. Problem džeparenja tokom ljetne sezone primjetan je i u Mostaru, posebno u starom dijelu grada u kojem se nalazi najveći broj turista. U prosjeku MUP HNK-a ima prijavljen jedan do dva slučaja džeparenja dnevno, kojeg je kako smatraju tursitički radnici neophodno iskorijeniti.

Kako se odmor ne bi pretvorio u noćnu moru, turisti oprezni. Dokumente, novčanike i ostale vrijedne stvari uglavnom drže čvrsto u ruksacima koje umjesto na leđima nose na stomaku.

“Ovako nam je sigurnije držati ruksak, ipak ovdje ima mnogo ljudi, ne znamo šta se može desiti”, naglašava turistkinja iz Španije.

Opreza nikad dosta, jer osim gužve za krađu se koristi svaki trenutak nepažnje turista. U najvećem broju slučajeva džeparoši rade kao tim. Dvije ili tri osobe štite onoga ko direktno otuđuje stvari, objašnjavaju turistički radnici koji su džeparoše više puta uhvatili na djelu.

“Jednom sam lično vidio kada su dvije Romkinje pokušale da džepare i lokalne suvenirnice i naše turiste i mi smo ih tu zaustavili. Policija je bila pozvala, a oni su bili privedeni, a prije toga dolazila mi je krim policija da me ispita u vezi krađe torbe jedne uposlenice u Starom gradu”, naveo je turistički radnik Mirza Humo.

Nakon krađe, uglavnom ostaju bez novca, bankovnih kartica i ličnih dokumenata. Najčešće se to događa na putu od Franjevačke crkve do ulaza u Stari grad. A tokom cijele godine isti problem prisutan je i na Željezničkoj stanici.

“Više puta sam svojim očima vidio ono što se dešava na Željezničkoj stanici. Ono što možemo vidjeti je svakodnevno prisustvo ljudi koji se bave nelegalnim poslovima, tačnije prisustvo džeparoša, i ja sam svjedočio , čak sam ih snimio nekoliko puta, obavijestio građane, apelovao”, upozorio je federalni zastupnik Sanel Kajan.

Ogorčeni lošim sistemom, građani i radnici u turizmu kažu neophodno je donijeti niz mjera kako bi se džeparošima stalo u kraj.

Više detalja u prilogu Đenane Kaminić-Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!