Opština Jablanica na udaru žestokih kritika: “Pomogli su nam samo iz Pomozi.ba”

Šašić Erna (N1)

Šašić Erna, mještanka sela Zlate, u razgovoru za N1 otkrila je kako se niko od nadležnih iz Opštine Jablanica nije obratio unesrećenim i dodala kako su jedino pomogli aktivisti iz Pomozi.ba.

Ekipa N1 danas je obišla ovo jablaničko selo koje se polako oporavlja nakon razornih klizišta i poplava. Zlate izgledaju kao ratna zona sa razrušenim kućama i terenom prekrivenim zemljom i ostacima građevinskog materijala.

Helebić Lamija ostala je i sama bez kuće, a tokom kratkog i emotivnog razgovora kazala je kako “ovdje više života nema”.

“Kuća je skroz uništena, nema života. Tu nam više života nema. Planiramo (živjeti) na drugom mjestu, ovdje više nije sigurno. Ovdje se ne smije ostati živjeti. Dali su nam u Jablanci jedan stan, tu živimo trenutno suprug, sin i ja”, ispričala je kroz suze mještanka Zlata.

Sličnu sudbinu dijeli i Šašić Erna. Njoj je ostao samo gornji sprat kuće, ali je, kako je dodala, “sav ispucan”.

“Dole je uništeno. Gore smo živjeli muž, djeca i ja. Dole je nena bila. Iznajmilo smo jedan stan pod kiriju”, rekla je.

Na pitanje reporterke N1 da li plaća taj stan, odgovorila je kako je gazda rekao da neće naplaćivati.

Helebić Lamija (N1)
Šašić Erna (N1)
N1
N1
N1
N1

Šašić se požalila na nadležne u Opštini Jablanica koji se nisu, kako je rekla za N1, obratili pogođenim mještanima iz sela Zlate.

Niko nam se nije obratio iz Opštine Jablanica, samo ljudi iz Pomozi.ba, oni su stalno ovdje”, ispričala je mještanka dodavši da nije bilo aktivista i humanitaraca “ništa se ne bi očistilo”.

Prema posljednjim informacijama, na području Jablanice u poplavama i klizištima poginulo je najmanje 17 ljudi. Ukupan crni bilans na nivou države je 24 osobe.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!