Optuženi u predmetu “Respiratori” stigli na izricanje prvostepene presude

Vijesti 05. apr 202309:01 0 komentara
F.Z./N1

Optuženi u predmetu "Respiratori" suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) kao i Fikret Hodžić i njegova firma “FH Srebrena malina” u pratnji svojih advokata stigli su na izricanje prvostepene presude u Sud Bosne i Hercegovine.

Izricanje će početi u 9.00 sati, a postupak će voditi sudija Branko Perić.

U ovom slučaju optužen je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), a koji se do objavljivanja ovog teksta nije pojavio.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Optužnica je potvrđena 30. decembra 2020. godine, a suđenje u ovom predmetu je počelo 24. februara 2021. godine gdje je sutkinja bila Džemila Begović, a on je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Riječ je o kupovini u kojoj su učestvovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada obaviti veliki posao kada je riječ o medicinskom snabdijevanju bolnica u FBiH.

Tako su Vlada FBiH i FUCZ angažovali firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.

Optuženima se na teret stavlja pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

Planirano je da presuda bude izrečena do 12:30 sati.

Nakon više od dvije godine suđenja saslušani su brojni svjedoci, a prethodnih sedmica i završne riječi tužilaca i odbrane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!