Oružje, novac, droga: “Ovo je muzički izraz sistema vrijednosti ove generacije”

Vijesti 04. maj 202318:50 0 komentara
N1

Zbog društvenih mreža, djeca, koja su nekada trpila nasilje isključivo u realnom životu, nasilje sada nose svuda sa sobom. Ovo je trenutno jedan od najvećih problema i izazova na koji moraju odgovoriti zajednica i porodica - saglasni su stručnjaci. Gdje i u kome tražiti krivca, i kako pomoći onima kojima je pomoć potrebna?

Danas u trendingu Jala Brat i Buba Corelli, Nucci, Teya Dora. U spotovima maskirani mladići, pištolji, a u tekstovima ovakvi stihovi:

“‘Spavam s punim šanžerom, ganjam kuću s bazenom pa eno vidi me s N-om, krajem rolam carrerom'” – jedini sudija koji prosudi da li je nešto u nekom estetskom smislu dobro je vrijeme”, naglašava nam muzički kritičar Amir Misirlić.

Sagovornik N1 kaže da se uloga muzike često preispitivala, ipak, zaključak je da samo pojedinac odlučuje kakav će uticaj imati na njega.

“Ne možemo mi smatrati da neko pravi muziku, pa ona utiče i stvara sistem vrijednosti kod jedne generacije, ne, stvar je obrnuta. Ta generacija ima sistem vrijednosti i ovo je samo muzički izraz tog sistema vrijednosti”, stava je Misirlić.

“1969. godine kada je pokolj u Holivudu napravio Čarls Menson, oni su govorili da su Bitlisi u svojim pjesmama njega potaknuli na to. Imate situaciju da su jedni Indeksi zabranjivani. Pjesma ‘Bacila je sve niz rijeku’, da ona govori o abortusu, ‘Plima’ o narkomanskom tripu, ‘Zenica bluz’ da potiče na kriminalitet..”, dodaje Misirlić.

A na jednoj od društvenih mreža danas popularan tag #kostakecmanovic, od opravdanja čina, do prijetnji osvetom.

“Nekada je nasilje bilo prisutno samo u realnom svijetu, dijete dok je u društvu tih osoba ili dok je u školi trpi nasilje sada kako postoje društvene mreže, djeca 24/7 trpe nasilje. Nemaju prostor da se izmaknu iz te situacije”, ističu iz Plavog telefona.

Upravo društvene mreže generator su brojnih problema, i prostor koji roditelji teško kontrolišu.

“Jedino ogledalo u svijet bila je obitelj, lokalna zajednica i škola i udžbenik. Danas oni formiraju svoj mikrokosmos sa slušalicama na ušima i na nekim društvenim mrežama gdje komuniciraju na neki način, što ne možemo da kontrolišemo, a vi kada kažete da želite uvesti kontrolu onda budete osoba koja to želi cenzurisati”, naglasio je profesor Vedran Zubić.

Jučerašnji masakr otvorio je pitanje, ko je zakazao, ali i kako napraviti balans, omogućiti djetetu pristup internetu, a izbjeći prijetnje?

Jednog i poptuno tačnog odgovora, po svemu sudeći nema. Društvene mreže, neprimjereni tv programi, pogrešni idoli, stanje obrazovnog sistema, roditelji koji ne znaju kako da odgovore zadatku, samo su neki od faktora rizika saglasni su stručnjaci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!