OSA BiH: Pokrenuta procedura vještačenja audiosnimka između Mehmedagića i Tadić

Vijesti 20. sep 202117:29 > 17:30
Shutterstock

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine pokrenula je proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH, saopćeno je iz OSA-e BiH.

U ovom slučaju ćemo zatražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije“, rekli su u saopćenju.

Također, dodali su da će biti upućena i disciplinska prijava Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH kao i krivična prijava zbog “neovlaštenog prisluškivanja i zvučnog ili optičnog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima”.

OSA BiH se u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivamo nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo“, saopćeno je iz OSA-e BiH.

Podsjetimo, prije nekoliko dana u medijima se pojavila nova afera koja uključuje audiosnimak razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić u kojem se iznose informacije koje su izazvale mnoštvo reakcija.

Reakciju u vezi sa ovim audiosnimkom uputili smo Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini čiji nam je glasnogovornik Ferdinand Koenig kazao kako je stav Delegacije EU u BiH da su “jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i dalje u samoj srži procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine”.

Nosioci javnih funkcija imaju odgovornost djelovati u interesu javnosti, te se stoga trebaju pridržavati najviših standarda profesionalnosti i integriteta. Činjenica da se ovaj razgovor dogodio nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu. Bilo kakvi navodi o zloupotrebi ovlasti ili o drugim primjerima neprimjerenog ponašanja trebaju odmah biti istraženi od strane nadležnih tijela. Niko ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša”, istakli su iz Delegacije EU u BiH.

Komentar na ovu aferu smo dobili i od Misija OSCE-a u BiH odakle ističu da nisu u poziciji da utvrde autentičnost tog snimka. Ali, kako naglašavaju, kada snimci, koji uključuju najviše zvaničnike izvršnih, sigurnosnih ili pravosudnih tijela, procure u javnost pod nejasnim okolnostima, oni imaju tendenciju da nanesu ozbiljnu štetu već krhkom povjerenju javnosti u pravosuđe, kao i uopšte u javne institucije, u BiH.

Naravno, nadležna tijela vlasti moraju neodložno istražiti svaki navod o nedoličnom ponašanju. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je u više navrata upozorila da postoji znatan nedostatak povjerenja javnosti u vladavinu prava u BiH, što je rezultira široko rasprostranjenim skepticizmom javnosti. Za prevazilaženje izazova sa kojima se suočava bosanskohercegovačko pravosuđe potrebna je iskrena politička predanost, kao i održivi reformski napori. Članovi svih institucija i tijela vlasti moraju biti predvodnici ovih napora usmjerenih ka povećanju povjerenja javnosti i ka poboljšanju ukupne vjerodostojnosti pravosudnog sistema, tako što će se u potpunosti pridržavati najviših etičkih i profesionalnih standarda“, rekli su nam iz Misije OSCE-a u BiH.

Dodali su da, kao što je mnogo puta konstatovala i pokazala kroz svoje programske aktivnosti i zastupanje stavova, Misija u potpunosti pruža podršku uspostavljanju djelotvornog, odgovornog i inkluzivnog pravosudnog sektora u BiH, koji se pridržava vladavine prava i poštuje međunarodne standarde. U korist svih građana BiH, Misija ostaje predana neophodnim reformama koje idu u tom pravcu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad