Osam problema s disanjem koje ne biste trebali zanemariti

Vijesti 09. nov 202213:50 0 komentara
Shutterstock

Problemi s disanjem mogu ukazivati na brojne probleme i zbog toga ih ne biste smjeli zanemarivati, jer može doći do ozbiljnih medicinskih komplikacija kao što su plućna embolija, pneumotoraks, problemi s bronhima, dušnikom ili drugim dijelovima vašeg disajnog sistema.

Kratkoća daha

Brojni su uzroci kratkog daha, od onih jednostavnih – niste u kondiciji  – do onih koji vas životno ugrožavaju, poput krvnog ugruška.

Kratkoća daha može se manifestirati kao poteškoća pri udisaju i izdisaju zraka u pluća i grlo, poremećaj acidobazne ravnoteže te smanjenje sposobnosti unosa kisika.

Problemi s disanjem tokom vježbanja

Tokom tjelovježbe očekivano je da je nešto teže disati, ali simptomi poput – vrtoglavice, umora, ubrzanog rada srca s pritiskom u grudima te nesvjestica – nisu simptomi koji se očekuju tokom vježbanja.

Bol u prsima

Ukoliko osjećate težinu ili pritisak u grudima prilikom disanja, nemojte ignorisati taj simptom, jer vrlo lako može biti riječ o srčanom udaru.

Simptomi koji ukazuju da je riječ o ozbiljnom medicinskom stanju uz pritisak u grudima su – znojenje, bol u ruci mučnina ili povraćanje. Također, jaki bol u grudima koji se proteže i na leđa može ukazivati na puknuće aorte.

Kašalj

Ukoliko i u stanju mirovanja imate blagi do jaki, ali uporni kašalj kojeg prate i poteškoće s disanjem, vrlo moguće da je riječ o ozbiljnom stanju. Kašalj može biti i znak neke vrste virusne upale koja uzrokuje probleme s plućima.

“Zviždanje” u plućima

Ako vazduh ne prolazi pravilno kroz vaše disajne puteve, dolazi do takozvanog zviždanja u plućima. Ne zanemarujte ovaj simptom.

Anksioznost

Normalna reakcija tijela je kratko i ubrzano disanje kada doživite napad anksioznosti. Svakako treba tražiti razlog anksioznosti i raditi na rješenju tog problema. U suprotnom, anksioznost može dovesti do napada panike.

Iskašljavanje krvi

Iskašljavanje krvi ne znači nužno da imate kancer. Iskašljavanje krvi se događa nerijetko i zbog upale pluća, bronhitisa ili tuberkuloze. Kašljanje koje dovodi do povraćanja svakako se ne smije zanemariti, jer može biti riječ o raku želuca, pluća ili jednjaka.

Astma

Do problema s disanjem dovodi i astma. Akutna i hronična stanja koja uzrokuju suženje ili upalu dišnih puteva mogu pogoditi svakoga. Stoga bi ljudi trebali biti svjesni simptoma koje ne treba zanemariti. Nakon prepoznavanja simptoma najvažnije je da se obratite ljekaru kako biste dobili odgovarajuću njegu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!