Osamdesetogodišnji Mile suprugu “kupio” vrećom kupusa, danas žive u izobilju citrusa i najveće bašte cvijeća

Lifestyle 23. okt 202412:57 0 komentara
Agroklub

U selu Gornji Karajzovci između Gradiške, Laktaša i Srpca, Mile Popović uz mnogo ljubavi, truda, ali i uz pomoć pjesme sadi limunove, narandže, banane i drugo južno voće. Međutim, nije to jedino što kod njega uspijeva.

Obično su dame prve za koje bismo pomislili da uživaju u cvijeću, njihovom mirisu i uzgoju, no osamdesetogodišnji Mile Popović, koji za sebe tvrdi da je još uvijek mlad, dokaz je i da jači pol može itekako da voli cvijeće.

Mile ne samo da cvijeće voli nego za cvijeće kako kaže, diše. Od njega uvijek miriše, pa parfem kaže i ne koristi.

Agroklub

U njegovom dvorištu je čak pet hektara površine zasađenog raznog cvijeća.

Mnogi bi pomislili da je i svoju izabranicu Milku oduševio i naposlijetku za života kupio upravo cvijećem. No, to nije bio slučaj.

Mile je osamdesetih godina počeo da uzgaja povrće, najviše krompir. Svojevremeno, 200 tona ostalo je neprodato, što ga je natjeralo da ipak promijeni vrstu sadnica u svom dvorištu. No, to nije bila jedina zanimljiva odluka koju je Mile donio.

Umjesto cvijeća na prvom sastanku, svojoj sadašnjoj supruzi Mile je poklonio vreću kupusa. Bio je to, očigledno, razlog da život odluče provesti zajedno.

No, iako je u rukama Mile na upoznavanju izostao buket cvijeća, odlučio je ispraviti “grešku”. Njegova supruga Milka, danas živi u izobilju raznog i šarenog cvijeća.

Osim cvijeća, ruku pod ruku podigli su i najveći rasadnik citrusa u BiH. Grejp i limun u njihovom dvorištu beru se sa grane, a ponekad se desi da rode i banane. Mile ima tri vrste limuna na šta je najviše ponosan.

Šta je tajna?

Mile otkriva da je to – muzika. U rasadniku je obavezno uvijek upaljen radio.

No, osim muzike za održavanje njegove šarene i velike bašte treba puno truda i vremena. Traži velika ulaganja, ali kako kaže Mile uz puno ljubavi, jer drugačije se posao tvrdi ne može raditi, sve se stigne. Milovati biljke i pričati sa njima, uobičajna je stvar kod osamdesetogišnjeg Mile.

Najveći problem mu je nedostatak radne snage. Kako kaže, mladi ne žele da rade njegov posao, pa se na poslijetku odluči za kolege – penzionere.

Najnovija sadnica koja se može pronaći u njegovoj bašti i plastenicima je indijski jorgovan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!