OSCE traži da vlast u RS odustane od kriminalizacije klevete

Vijesti 22. mar 202316:30 0 komentara
N1

Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, je danas posjetio Banjaluku i održao sastanke sa nekoliko sagovornika.

“Posjeta ambasadora Aggelera bila je dragocjena prilika da se predstavnicima medija, aktivistima za ljudska prava i njihovim pravnim zastupnicima pruži podrška. Ambasador je tokom posjete ponudio pomoć Misije u pogledu njihove sigurnosti i napomenuo da će Misija učiniti sve da podrži osnovne slobode u Republici Srpskoj (RS). U svjetlu nedavnih napada u gradu, ovo je posebno važno”, stoji u saopštenju.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, ambasador Aggeler je sa klubovima političkih partija razgovarao o predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ), preporučivši vlastima RS da se uzdrže od njihovog usvajanja. Naglasio je i da se Misija OSCE-a u BiH oštro protivi usvajanju bilo kakvog zakona koji ograničava građanski prostor povodom najavljenog Zakona o stranim agentima.

Pročitajte još: Vučić imenovao velikog protivnika Milorada Dodika za svog savjetnika

Tokom ovih sastanaka, ambasador Aggeler je napomenuo da predstavnica OSCE-a za slobodu medija ohrabruje sve države članice da u potpunosti dekriminalizuju klevetu.

“Pokušaji kriminalizacije klevete u jednom dijelu BiH negativno utiču na uživanje osnovnih sloboda i ograničavaju prostor za efikasno civilno društvo”, dodao je. Osvrćući se na aktuelnu zakonsku regulativu RS koja reguliše zaštitu od klevete, on je istakao da je savršeno adekvatna za rješavanje potencijalnih pitanja klevete i uvreda bez potrebe za uvođenjem posebnog zakonskog akta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!