Osim plaća, rudari će insistirati i na drugom zahtjevu: Postavili rok za rješavanje statusa Rudnika mrkog uglja Zenica

Vijesti 27. mar 202413:48 2 komentara
F.Z. / N1

Nakon današnjeg protesta rudara u Sarajevu, uslijedio je sastanak Sindikata radnika rudnika u FBiH i predstavnika Vlade FBiH, na kojem je postignut dogovor da će rudarima biti isplaćene plate za januar i februar 2024. godine. Medijima se obratio i predstavnik Sindikata, Sinan Husić, je naglasio da je današnji nastavak pregovora bio složen i težak, jer je i problematika takva. Osim plaća, još jedan od zahtjeva rudara treba biti riješen u narednim danima.

“Zadovoljni smo što znamo poziciju na kojoj se nalaze finansijska sredstva koja su potrebna za isplatu plate za januar i februar za Rudnik mrkog uglja Zenica u Zenici. Jučer nismo bili spremni prihvatiti ponuđen model dinamike i vremenskog perioda. Danas smo se usaglasili jer su pokrenute sve mjere i radnje koje su se trebale pokrenuti. Očekujemo da se u toku naredne sedmice u potpunosti realizuje usaglašeno rješenje na bazi koga će biti izvršena isplata plate za januar i februar”, saopštio je.

U slučaju da iz bilo kojeg razloga do toga ne dođe, Sindikat će utvrditi reakciju i o tome upoznati kompletnu javnost u BiH.

Rudari zahtijevaju i da se u narednih 15 dana u potpunosti utvrdi odluka po pitanju statusa Rudnika mrkog uglja Zenica u Zenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare