Oslobođenje slavi 80 godina: Istinski svjedok jednog vremena koji živi i danas

Vijesti 30. aug 202309:48 0 komentara
Oslobođenje

Najdugovječniji bh. medij "Oslobođenje" danas slavi 80 godina postojanja. Prije 80 godina, 30. augusta 1943. godine na slobodnoj teritoriji podno Majevice štampano je prvo izdanje novine.

Prvi broj lista štampan je 30. augusta 1943. godine, u jeku Drugog svjetskog rata, u Donjoj Trnovi nadomak Bijeljine. Potpisuje ga glavni i odgovorni urednik Rodoljub Čolaković. Do oslobođenja Sarajeva, kada se ‘Oslobođenje’ nastanjuje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, novina je štampana još i u Tuzli, a da je list rastao i razvijao se s Bosnom i Hercegovinom, svjedoče brojna priznanja i nagrade od kojih se izdvajaju Orden bratstva i jedinstva 1963. dodijeljen Ukazom predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, Nagradu ZAVNOBiH-a 1976. godine i Šestoaprilsku nagradu Sarajeva olimpijske 1984.

“Oslobođenje” 1989. je proglašeno najboljim dnevnim listom bivše Jugoslavije, a već prve ratne godine u BiH – 1992 – izabran je za List godine u svijetu.

Naslovnica prvog Oslobođenja

“Oslobođenje je pod opsadom uspijevalo svakoga dana stići do naših čitatelja. Upravo zato tokom 1993. nagrade stižu iz Beča, Barcelone, Rima, Houstona, Stockholma i Kopenhagena, kao priznanja za glas istine i borbu za ljudska prava, a Evropski parlament u Strasbourgu ‘Oslobođenju’ je dodijelio Nagradu ‘Andrej Saharov’. Novinarima su uvijek najdraža priznanja kolega: 21.800.000 primjeraka bio je tiraž ‘Oslobođenja’ 16. septembra 1993. godine, kada je ovaj list kao prilog štampan na 40 jezika u najuglednijim listovima planete”, objavljeno je iz “Oslobođenja”.

Svjedočilo je Oslobođenje i njegovi novinari i urednici brojnim historijskim trenucima bivše Jugoslavije, BiH, Evrope i svijeta. Svjedočilo je pobjedi nad fašizmom i slomu nacizma, svjedočilo je izgradnji i rušenju Berlinskog zida, ali i prvim koracima čovjeka na mjesecu. Svjedočilo je sarajevskoj olimpijadi, smrti Josipa Broza Tita, začecima demokratije i višestranačja na ovim prostorima, ali i agresiji na BiH, bezbrojnim zločinima, genocidu. Svjedočilo je Dejtonskom mirovnom sporazumu, rađanju iz zemlje spaljene u ratu, izgradnji novih institucija i novog života. Svjedočilo je i otkrilo brojne političke afere, kriminal, korupciju, svjedočilo brojne sudske procese, brojne presude. Svjedočilo je potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju, dobijanju kandidatskog statusa BiH u EU, a, iz ovog lista se nadaju da će u godinama koje su pred njima svjedočiti i dobijanju punopravnog članstva u EU i NATO-u, razvijanju moderne države, rastu standarda, plaća, penzija…

Naslovnica današnjeg lista

“Oslobođenje” izborilo za svoje mjesto u podijeljenom medijskom svijetu BiH, o čemu opet svjedoče nagrade i priznanja.

“U 2015. godini dobili smo MESS-ovu Zlatnu plaketu za kontinuiranu odanost kulturi na ovim prostorima, a iste godine John Hopkins Univerzitet iz Washingtona dodijelio nam je priznanje za doprinos istraživačkom novinarstvu. Godinu kasnije ‘Oslobođenje’ je List godine u BiH, a 2017. okitili smo se i posebnim priznanjem italijanskog 22. Giavera Festivala za istrajnost u borbi za ljudska prava”, naveli su iz “Oslobođenja” te dodali:

“Našu posvećenost istinskim vrijednostima, a posebno mladim ljudima, Obrazovanje gradi BiH također je nagradilo Zlatnom plaketom 2019. godine. Naša je novina partner svim projektima koji Bosnu i Hercegovinu vode njezinom euroatlantskom cilju, mi smo medijska kuća koja i u zemlji i u regionu gaji profesionalne i korektne odnose, čuvajući principe objektivnog i profesionalnog žurnalizma. Već šest godina s partnerima iz regije surađujemo unutar USAID-ovog projekta, a uz pomoć Internewsa uspjeli smo oformiti integriranu redakciju, jedinu u ovom dijelu svijeta, koja stvara zajednički sadržaj za naš ‘O kanal’ i naše digitalne platforme”, navodi se u saopštenju.

Ovaj bh. list, kako su najavili, će 80. rođendan obilježiti i u digitalnom svijetu i na malim ekranima, kao i u posebnom svečarskom broju koji će, uz redovno izdanje, imati i 80 stranica posvećenih historiji “Oslobođenja” i BiH.

“Jer, mi smo bili i ostali svjedok vremena. U specijalnom izdanju našeg i vašeg ‘Oslobođenja’ pisat će i gostovat će naši autori i suradnici, naše kolege iz zemlje, regiona i svijeta, a tom prilikom dodijelit ćemo i dvije važne nagrade. Prvi put, povodom rođendana, ‘Oslobođenje’ će dodijeliti međunarodnu Novinarsku nagradu ‘Kemal Kurspahić’, te unutar naše kuće Novinarsku nagradu ‘Hamza Bakšić'”, objavili su iz ovog lista.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!