Osmanović: Razmišljati o sankcijama i za Vučićev establišment

Vijesti 09. feb 202215:24 1 komentar
Fena

Otužan je pokušaj ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina da opravda miješanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja BiH, konkretno državnu imovinu, pomoću teze da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ocijenio je predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

“Kao prvo, Srbija nije nikakav garant Dejtonskog sporazuma, već zaraćena strana u međunarodnom oružanom sukobu, kako je utvrđeno u nizu presuda Haškog tribunala (u predmetima Duško Tadić, Čelebići, Radovan Brđanin) i potvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde (u paragrafu 404). U ovim presudama jasno je utvrđeno da je Srbija potpisnica Dejtona zato jer je vršila opću kontrolu nad Vojskom RS”, naveo je Osmanović.

Dalje je istakao da je glavna obaveza koju je Srbija preuzela, po članu 1. Općeg okvirnog sporazuma, da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH.

“Nema nikakve dileme da Vučić ne poštuje tu obavezu, osporavajući odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini”, smatra Osmanović.

Dalje podsjeća da je Vučić još od zime 1995. fiksiran na Ustavni sud, kada je u Šešeljevom časopisu “Velika Srbija“ napadao Dejtonski mirovni sporazum, između ostalog i zbog strukture Ustavnog suda. Očigledno je, ističe, da Vučić i danas ima isti problem sa Dejtonom i Ustavnim sudom, te da se nije promijenio u tom smislu.

“Čak se u Vulinovim saopćenjima, iza kojih se kukavički krije sam Vučić osjeti ista ona histerija s kojom je sadašnji predsjednik Srbije napadao Dejton kao ‘izdaju’. Nadalje, u kontekstu Vučićevih napada na sankcije, treba podsjetiti i da je sam Dejtonski sporazum potpisan i proveden, zahvaljujući sankcijama Miloševićevom režimu. Zato danas, kada imamo slučaj da vlasti RS-a pa i sam predsjednik Srbije ne poštuju osnovne obaveze iz Dejtona, sankcije trebaju biti važeći mehanizam međunarodne zajednice. Predmet sankcija zasigurno, osim vlasti RS-a, trebaju biti i zvaničnici Srbije koji sponzorišu Dodikov udar na ustavni poredak i secesionizam, jer se radi o prijetnji miru i stabilnosti u regionu”, zaključio je Osmanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare