Osmomartovski marš u Banjaluci: Snažne poruke u sjenci incidenta (FOTO)

Vijesti 08. mar 202315:16 0 komentara
N1

“Nismo jeftina radna snaga” poručivale su žene iz Banjaluke na Osmomartovskom maršu. Tradicionalnom šetnjom od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Trga Krajine nastojale su ukazati na stalni trend diskriminacije žena u radno-pravnim odnosima.

Ipak, ovu šetnju obilježili su incidenti. U nekoliko navrata okupljenima su pojedinci dovikivali: “Ua pe**ri”, a nakon početka šetnje učesnicima je oduzeta zastava u duginim bojama. U 12 godina manifestacije ovo je prvi incident koji se desio.

Incident na maršu žena u Banjaluci: Prolaznik urlao j…m li vam majku (VIDEO)

“Ružna poruka koju smo čuli je najbolji znak koliko smo mi kao društvo i konzervativni i duboko ogrezli u partijarhat i nespremni na bilo koji vid tolerancije i upravo zato svake godine i jeste Osmomartovski marš da bismo skrenuli pažnju javnosti cjelokupnog društva na položaj žena”, rekla je Gordana Katana, novinarka i aktivistkinja, jedna od organizatorki Osmomartovskog marša.

N1
N1
N1
N1
N1

Zajedničku poruku danas su poslale Tuzla i Banjaluka, a cilj je bio ukazati na potrebu poštovanja Zakona o radu, Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o ravnopravnosti polova kojima se garantuje sigurno i nesmetano djelovanje žena u radnom okruženju.

Na skupu su iznijeti i podaci da žene za kućne poslove troše i do 30 dodatnih sati sedmično ili četiri sata dnevno, te da je tek 33,5 % žena ekonomski aktivno. Deprimirajući podaci su da su među najlošije plaćenim poslovima upravo oni koje, gotovo u pravilu, obavljaju žene. Plata čistačice u prosjeku iznosi tek 647 KM, krojačice 692 KM, spremačice 797 KM, obućarke 756 KM.

“Svaka ekonomski osnažena žena, obrazovana žena je slobodna žena. Mi se danas borimo i za žene u tekstilnoj industriji, tete u kioscima. Ako žene prestanu da rade, staće i cijeli svijet”, rekla je Milica Pralica iz Oštre nule pozivajući žene koje ne mogu da se pridruže maršu da na jedan sat obustave rad.

Pročitajte još: Marš žena u Sarajevu – “Odlučne cure će spasiti svijet”

Transparentima je upućena kritika i političarkama: “Jedna predsjednica ne čini proljeće”, poruka je koja se mogla pročitati. Učesnice, ali i učesnici zatražili su da političarke podrže marš, ali i da u svoje programe uvrste planove za osnaživanje i afirmaciju žena.

Ove godine Osmomartovski marš nije dio zvaničnog kalendara događaja koje podržava Gradska uprava Banjaluka. Prema tvrdnjama i Oštre nule, razlog je prošlogodišnje isticanje zastava Ukrajine i LGBT populacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!