Osmorka: Bili smo na testu dva dana, nismo podlegli pritiscima

Vijesti 26. jan 202322:33 0 komentara
N1/Aleksandra T.R.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je usvojio historijski budžet nakon dva dana zasjedanja. Pokazalo je ovo, kazali su zastupnici Osmorke, da je većina stabilna, uprkos svim pritiscima.

Damir Mašić kazao je kako su “uspjeli dodatno popraviti budžet”, a da je sjednica obilježena “nizom opstrukcija, pokušajima da se zaustave neki procesi i u konačnici žrtvuje usvajanje budžeta, do čega nije došlo”.

“Nismo podlegli ni pritiscima ni lažnim optuživanjima za nepostojeće izdaje. Ovo je prvi put u historiji FBiH da je bilo koja parlamentarna većina zajednički uložila amandmane i stala iza svakog. I odgovorno tvrdim da svaki ide u korist građana FBiH. To je očigledno za SDA bila najveća opasnost. Nadamo se da će u Domu naroda biti potvrđen i stupiti na snagu. Vrhunac licemjerstva je bio kada su nas dva dana optuživali o nepostojećim transferima koji sami izmišljali u svojim glavama i centralama, a na kraju glasali za budžet s našim amandmanima”, rekao je Mašić nakon sjednice.

Mladen Bošković kazao je kako je jako bitno da javnost u BiH, posebno u FBiH, “zna da ima nova parlamentarna većina koja je ova dva dana bila na testu”.

“Sve ide puno bolje i brže od onoga što su mnogi iščekivali da ne ide u ovom pravcu”, dodao je.

Na pitanje hoće li ići glatko sutra u Domu naroda, Adnan Delić je odgovorio: “Pokazali smo da smo u pravom smislu promjena. Pokazali smo jedinstvo i stabilnu koaliciju. Nadam se da će se sve ovo što se danas dešavalo sutra ponoviti u domu Naroda”.

Elzina Pirić kazala je kako su ovim budžetom i amandmanima pokazali jednu novu politiku da razmišljaju o cjelokupnom prostoru FBiH.

“Gradonačelnik Cazina prvi put je, otkako je gradonačelnik, dobio sredstva iz budžeta FBiH. Danas je bila demonstracija zloupotrebe poslovnika, napadnuti su i poslanici. Mi se moramo okrenuti nekim novim putem smirene, razumne politike kojom će građani FBiH biti zadovoljni i ovu populantsku politiku u domu zamijeniti proaktivnom politikom, da mladim ljudima pokažemo da FBiH misli na njih i da mi i buduća vlada imamo plan kako da zaustavimo proces koji vodi u propast“, zaključila je Pirić.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio historijski budžet

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!