Osmorka i HDZ danas zvanično potpisuju koalicioni sporazum

Vijesti 29. nov 202207:121 komentar
Izvor: FENA /Mario Obrdalj

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će zvanično biti potpisan koalicioni sporazum i između HDZ-a BiH i stranaka koje su okupljene oko Osmorke, a koju čine SDP, SBiH, BHI-FK, NiP, NS, ZnG i NES.

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije sa drugim strankama.

Dokument sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022-2026. godine.

Riječ je o dokumentu naziva “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”, a na njega će staviti svoj potpis lideri HDZ-a i SDP-a, Dragan Čović i Nermin Nikšić, dok ostali članovi Osmorke, prema dogovoru neće dodavati svoj potpis.

Inače je ovaj sporazum trebao biti potpisan 25. novembra, međutim, to je prolongirano na četiri dana, a u međuvremenu su radne grupe Osmorke i HDZ-a radile na njegovom dorađivanju i “utezanju”.

Važno je istaći da ovaj sporazum podrazumijeva osnovu za koaliciju Osmorke i HDZ-a te da će narednih dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om što, automatski, nakon dugo godina na vlasti SDA prelazi u opozicione klupe.

Ranije su na novinarska pitanja odgovarali Nermin Nikšić i Elmedin Konaković te su se usaglasili da je formiranje, tačnije, prijedlog vlasti moguć bez HDZ-a i SNSD-a matematički, ali da je to besmisleno te da ne bi bilo tehnički kmoguće kroz Domove naroda.

Jučer je također Konaković izjavio da smatra da bi Nermin Nikšić bio dobar premijer Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar