Osnivačica bh. udruženja Zaboravljena djeca rata dobitnica Međunarodne nagrade za žensku hrabrost

Vijesti 04. mar 202411:36 0 komentara
N1/Arhiv

Psihologinja i feministica iz Bosne i Hercegovine Ajna Husić jedna je od ovogodišnjih dobitnica prestižne Međunarodne nagrade za žensku hrabrostu, koja će danas biti dodijeljena na svečanoj ceremoniji pod pokroviteljstvom državnog sekretara Antonyja Blinkena i Prve dame SAD-a Jill Biden.

Ajnina trenutna adresa je Sarajevo. Rođena je u Zenici i osnivačica je Udruženja ‘Zaboravljena djeca rata’, prve organizacije na tlu Zapadnog balkana koja zagovara društvenu i zakonsku vidljivost djece rođene kao posljedica silovanja tokom rata, te se protivi pratećim društvenim stigmama.

Nakon godina zalaganja, 2023. godine gospođica Jusić i njezina organizacija su uspješno zagovarali usvajanje prvog zakona u svijetu, koji daje specijalna prava djeci rođenoj kroz djela seksualnog zlostavljanja u ratu. Ovaj zakon pomaže u pružanju kompenzacije ovoj marginiliziranoj populaciji – koji su sada mlade odrasle osobe – dodijeljujući im uvećanu društvenu zaštitu i suprostavljajući se godinama stigmatizacije,” navodi se u opisu kojeg je objavila Američka ambasada u BiH.

Angažman Jusić kao i njezine organizacije je pružio pomoć i žrtvama drugih sukoba, ističe se, kao što su oni u Ruandi i Ukrajini, kako bi se tretiralo pitanje društvene stigme i borbe za ravnopravnost.

Inače, nagradu je 2007. godine ustanovila tadašnja američka državna sekretarica Condoleezza Rice, uoči Međunarodnog dana žena, za pojedinke koje su pokazale vodstvo, hrabrost, snalažljivost i spremnost na žrtvu za druge, posebno u promociji prava žena. Svaka ambasada SAD-a u svijetu ima pravo preporučiti jednu ženu kao kandidatkinju. Od 2021. godine nagradu je primilo više od 155 dobitnica iz oko 75 različitih zemalja

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!