“Ostaće jedan mantil i ostaće jedne stare šuplje klompe”

Vijesti 19. maj 202119:02 > 19:07 8 komentara
N1

Četiri sindikata u zdravstvu Republike Srpske jednoglasni su da je najavljeno povećanje plata od šest posto ponižavanje radnika, zbog čega bi mogli izaći i na proteste. Poniženi su, sahranjeni heroji u zdravstvu, a struka srozana, rekli su Sinikalisti na današnjoj press konferenciji u Banjaluci. Iz Vlade, gdje je održan sastanak o povećanju plata poručuju da je za te namjene obezbjeđeno 70 miliona KM iz budžeta.

“Ostaće jedan mantil i ostaće jedne stare šuplje klompe”, kazao je Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

Mantil i klompe ostaće samo, iza onih koji će otići u Njemačku, Sloveniju, Austriju, pa i u FBiH… zavapili su slikovito medicinari.

“Mislim da će mnogi ljudi krenuti samoinicijativno u proteste. I do sada smo trpili pritiske od našeg članstva. Želimo da zadržimo naše radnike. Dvoje mojih najboljih kolega od ponedjeljka prelaze u federalno Sarajevo, za duplo veću platu. A mnogi se spremaju da odu. Zdravstvene ustanove će ostati bez doktora u sestara. Trenutno smo najgori u Evropi”, istakao je Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Poniženje heroja u bijelom

Šuplje klompe, šuplji i novčanici. Napuniti ih zdravstveni radnici itekako mogu u inostranstvu. Porast plata od 6-8%, koliko Vlada RS planira, za njih je poniženje heroja u bijelom.

“Ne može nam niko reći da nema sredstava da se adekvatno plati zdravstveni radnik. Nas je neki dan toliko uvrijedio premijer Višković kada je počeo da nas selektuje, da kaže ko valja ko ne valja, ko je radio, ko nije radio. Ko je on, koje struke? Neka pita svoje potčinjene direktore zašto su uvećali broj radnika za hiljadu, ako niko nije radio, ko je radio po tim kovidima?”, pita se Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

A ova premijerova izjava ih je naljutila.

“Ima jedan broj zdravstvenih radnika, koji godinu i po dana, u suštini, postavlja se pitanje, šta i na koji način je rađeno”, kazao je premijer RS Radovan Višković ranije.

Zdravstveni radnici mogli bi pred Skupštinu

Ukupno povećanja plata zaposlenih u zdravstvu iznosiće do osam odsto, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Naknadno je održan prošireni sastanak koalicionih partnera, te saopšteno da je budžetom obezbijeđeno 70 miliona KM za rast plata u zdravstvu, prosvjeti, pravosuđu.

“Predsjednik Vlade upoznao je predstavnike stranaka vladajuće koalicije da će Vlada donijeti i mjere, s ciljem povećanja plata radnika u realnom sektoru, koje se, prije svega, odnose na povećanje neoporezivog dijela ličnih primanja, kao i da će donijeti novu odluku o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

Plata doktora opšte prakse u RS je nešto veća od 1300 KM, specijaliste oko 1800. U iznosu su i regres i topli obrok.

Najavljeno povećanje minimalca sa 520 na 540 KM, ipak je daleko od sindikalnog zahtjeva od 600 KM. Zakoni koje Vlada priprema za bolji standard, mogli bi tako uskoro u Skupštinu, a radnici pred nju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare