Osude iz Srbije zbog dolaska “Vučićevih birača” u Srebrenicu

Vijesti 06. okt 202415:16 0 komentara
F.Z. / N1

Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) osudila je danas glasanje birača iz Srbije na lokalnim izborima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovin, i ocijenila da takve pojave predstavljaju "sve veći rizik za stabilnost" u regionu Zapadnog Balkana.

“Nakon što su slični scenariji viđeni tokom izbora u Srbiji i Crnoj Gori, sada se organizuje dolazak birača iz Srbije kako bi učestvovali na lokalnim izborima u Srebrenici, u BiH. Ovakva praksa dodatno narušava već krhku demokratsku strukturu u regionu, gdje Vučićev režim koristi svoje resurse i mreže kako bi manipulisao izbornim procesima u susjednim zemljama”, naveo je ADD u saopštenju za javnost.

Mediji danas izvještavaju da je tokom održavanja lokalnih izbora u Srebrenici primjećen dolazak znatnog broja automobila i osoba iz Srbije, a prema informacijama iz izborne komisije, glasalo je više birača nego što je upisano u birački spisak.

“Naš region ne smije biti talac Vučićevih manipulacija vikend biračima, koje urušavaju demokratiju prijete da naruše mir i stabilnost koje smo teško gradili. Pozivamo sve relevantne institucije, kako u Srbiji, tako i u BiH, da hitno reaguju na ove nepravilnosti i zaštite integritet demokratskih procesa”, naveo je ADD.

U Srebrenici je u julu 1995., godine Vojska Republike Srpske počinila genocid, koji je potvrđen presudama međunarodnih sudova, dok je Međunarodni sud pravde Srbiju označio krivom za nesprečavanje genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!