Osuđeni Sakib Pleh će konačno odstupiti sa pozicije direktora Biblioteke za slijepa i slabovidna lica

Vijesti 01. feb 202416:25
N1

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda održao je danas sastanak sa direktorom Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini Sakibom Plehom, te uposlenicima i razgovarao o finansiranju, funkcioniranju, ali i rukovođenju tom ustanovom.

Zbog tereta presude direktora Biblioteke Sakiba Pleha, ministar Magoda je naglasio da ta institucija nije mogla biti dio posebnog zakona.

“Dogovorili smo da će direktor Biblioteke Sakib Pleh već od marta otići u penziju, što nam dalje neće biti prepreka i problem da ta ustanova kulture bude dio posebnog zakona. Raduje me da ćemo nakon toliko godina riješiti problem, jer kao što vodimo brigu o našim kantonalnim ustanova kulture, mi kao odgovorna Vlada vodimo brigu i o ustanovama kulture BiH, jer su one naše nacionalno blago“, poručio je ministar Magoda.

Iz Službe za protokol i press KS podsjećaju da je Ministarstvo kulture i sporta KS u završnoj fazi preuzimanja privremenog sufinansiranja sedam ustanova kulture i obrazovanja, čiji je osnivač BiH. Posebnim zakonom (Lex specialis) Vlada KS i resorno ministarstvo će sufinansirati plaće uposlenika i time riješiti dugogodišnji problem tih bh. ustanova

Magoda je dodao da kroz budžet koji je osiguran u iznosu od 1,5 miliona KM, uposlenici tih ustanova više neće razmišljati o plaćama i ono što je najvažnije svaki naredni prihod koji će imati od drugih institucija na nivou kantona i Federacije, te ambasada i nevladinih organizacija, moći će investirati u projektne aktivnosti i infrastrukturu.

Pleh je rekao kako je ta ustanova opstala zahvaljujući isključivo predanom radu uposlenika, prijavom na javne pozive i projektima.

“Uslove za odlazak u penziju ću ispuniti za 15 dana, a kada isplatimo februarsku plaću, podnijet ću zahtjev za ostvarivanja prava na mirovinu i idem u penziju. Da li ću moći biti ispisan iz sudskog registra bez osnivača, to ne znam, ali danas sam obećao ministru da, zbog dobrobiti ustanove, imam dobru volju da odem s pozicije direktora Biblioteke”,  rekao je Pleh.

Nada za sufinansiranje plaća uposlenika

Izrazio je nadu da će i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH kroz Lex specialis riješiti sufinansiranje plaća uposlenika.

Ministar Magoda je još jednom naglasio kako se pri izradi ovog propisa posebno vodila pažnja da ovaj zakon ne ulazi u ingerenciju države, u imenovanje nadležnih i upravnih odbora, kao i imenovanje direktora, te da je jedini prioritet sufinansiranje plaća uposlenicima, prosperitet i rad ovih ustanova kulture BiH.

Kako smo ranije pisali, direktor sarajevske Biblioteke za slijepa i slabovidna lica je presuđen jer je falsifikovao diplomu. Radnici su godinama šokirani, a on je u više navrata za medije govorio da neće podnijeti ostavku te da je legalan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad