“Osvanu još jedan maj i Dan sjećanja na našu usnulu djecu”

Vijesti 05. maj 202212:43 0 komentara
N1

Dan je sjećanja na stradalu djecu Sarajeva. Na Trgu djece Sarajeva danas na stotine mališana pjesmom poručuju 'samo da rata ne bude'. Sa istim apelom obratili su se i roditelji ubijene djece, praveći, ujedno, i paralelu sa stradanjima najmlađih u Ukrajini. Prisutne su bile i brojne delegacije koje su položile cvijeće.

“Samo da rata ne bude, ludila među ljudima, veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima i svakoj bajci naude – da rata ne bude”, odjekivalo je ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Mališani su nastavili sa stihovima bh. pjesnika Alekse Šantića i poručili: Ostajte ovdje.

N1
N1

Prisutnima se obratila i majka ubijene djevojčice Tine.

“Osvanu još jedan maj i dan sjećanja na našu usnulu djecu. Moja kćerka Tina i ostali nestadoše od jedne ružne ljudske igračke. Šalili su se da ‘za prave ubija’. Ima toliko ruža, vulkana, ovčica koje su se ugasile prije nego je neko čuo za njih”, govori majka ubijene djevojčice, aludirajući na riječi iz knjige Mali princ.

“Mi smo čuvari ruža, uspomena naše djece, ovčica od pliša, slika koje je radila moja kćerka i sva naša izgubljena djeca, često uplašeni, gladni, u hladnoći…Naša djeca su se spremala za svijet koji ih čeka. Nisu ga dočekali. Kada su ratovi u pitanju, a onaj u Ukrajini nije jedini, naš narativ je podbacio i potomstvu ostavlja tek slabašnu nadu. Što ćutiš svijete kada umire dijete ?! Gdje nestade carstvo u kojem caruje drugarstvo?!”, pita se ova majka.

Ne propušta da da naglasi kako pravda hoda sporo, ali moramo je pustiti da stigne na svoj cilj

Džaferović: Boli mali broj onih koji su odgovarali

Među prisutnim delegacijama bili su i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. Predsjedavajući Džaferović ističe kako je u ovakvom danu posebno poražavajući broj onih koji su odgovarali za zločine.

“Ono što najviše boli jeste da je tek mali broj onih koji su naređivali ove gnusne zločine odgovarao. Masa je onih koji su odgovorni za opsadu Sarajeva, snajperisanje, granatiranje, i ubistvo 1601 djeteta. Odgovorni se broje na stotine i hiljade i insistirat ćemo da odgovaraju. Zna se tačno ko je opsjedao Sarajevo – ko su bili nalogodavci, komandanti, komandiri, posade, ko su bili snajperisti..”, govori Džaferović, napominjući da te osobe moraju biti posao Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, blizu 16, 000 mališana ranjeno je tokom opsade Sarajeva. Na njih je pucano najčešće dok su se igrali na ulicama.

Danas, umjesto igre, ali i tišine – sa trga je odjekivala i himna Bosne i Hercegovine u izvedbi najmlađih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!