Otkazan najam kuće, pripadnici Lev Tahora napuštaju BiH

Vijesti 01. feb 202217:07 > 17:17 0 komentara
N1

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić saopštio je u utorak, 1. februara da će 24 člana jevrejske vjerske grupe koja se nalazi na području opštine Istočna Ilidža u subotu, 5. februara, napustiti BiH, dok bi druga grupa trebalo da ode do 20. februara.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić upoznao je Lučića da se na terenu nalaze inspektori ove službe i da su u toku provjere, te da je vlasnik otkazao najam kuće ovoj vjerskoj grupi i da će oni do subote napustiti područje Istočne Ilidže, javila je agencija Srna.

“Prema posljednjim informacijama, ova vjerska grupa trenutno je u potrazi za novom destinacijom i prijevozom. Dobio sam uvjeravanja da ne predstavljaju prijetnju za lokalnu zajednicu i do sada nije zabilježen nijedan incident”, naveo je Lučić.

Zbog velikog broja poziva koje je dobio od građana Istočne Ilidže o boravku jevrejske vjerske grupe na području opštine i uznemirenosti javnosti posljednjih dana, Lučić je naveo i da je razgovarao i sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem da bi dobio adekvatne informacije o ovoj grupi.

“Naveo je da se i on lično interesovao za njihov boravak u BiH i da je dobio informaciju da su došli iz Sjedinjenih Američkih Država, a da su prije toga boravili u Kanadi i Gvatemali”, naveo je Lučić. Dodao je da je Finci dobio informaciju da je riječ o proširenoj porodici sa većim brojem članova i da su prilično zatvorena vjerska grupa koja na poseban način praktikuje vjeru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!