Otkazana i ovogodišnja Čimburijada: Manja grupa Zeničana ipak očuvala tradiciju

Vijesti 21. mar 202111:33 > 11:341 komentar
Izvor: Anadolija

Prvi dan proljeća Zeničani već nekoliko decenija obilježavali su na sebi svojstven način okupljajući se na tradicionalnoj Čimburijadi na obalama rijeke Bosne.

Duži niz godina Forum građana Zenice ( FGZ ) ovu tradiciju upotpunjavao je čitavim nizom pratećih aktivnosti koje su okupljale veliki broj građana Zenice, ali i gostiju iz cijelog regiona.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

S obzirom na naglo pogoršanje epidemiološke situacije izazvane koronavirusom te nepovoljnu situaciju kada je u pitanju porast zaraženih, oboljelih i umrlih na području cijele BiH, Forum građana Zenice ove godine kao i prethodne neće organizovati prateće aktivnosti u sklopu Čimburijade.

“Apelujemo na sve građane da ozbiljno shvate ovu tešku situaciju te da odustanu od masovnog okupljanja, da poštuju sve mjere i preporuke nadležnih kriznih štabova, jer samo tako možemo svi zajedno utjecati da se ova situacija stabilizuje”, poručuju iz Foruma građana Zenica i dodaju:

“Ove godine vas pozivamo da sačuvamo tradiciju i primjereno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u krugu svoga doma, s porodicom i prijateljima pripremanjem zeničkog čimbura na simboličan način pozdravimo dolazak proljeća”.

Ekipa AA obišla je Kamberovića polje, na kojem je zatekla tek ponekog prolaznika i manju grupu Zeničana koji su se ipak okupili i pripremili čimbur.

Iz Foruma građana Zenice pozvali su građane da da slanjem fotografija pripreme čimbura učestvuju na konkursu na temu “Zenički čimbur u doba korone”.

Ove godine izostalo je i tradicionalno proljetno kupanje u rijeci Bosni.

Komentari

Vaš komentar