Otkazana sjednica Komisije za koncesije BiH o HE Buk Bijela

Vijesti 19. okt 202116:36 0 komentara
N1

Sjednica Komisije za koncesije BiH koja je trebala biti održana 21. oktobra, odgođena je za srijedu, 27. oktobra, potvrđeno je za N1. Na sjednici se treba razmatrati koncesioni ugovor Vlade Republike Srpske sa Srbijom o projektu HE Buk Bijela. Ovo znači da će sjednica biti održana dan uoči isteka roka koji je dao Ustavni sud BiH Komisiji da riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Na dnevnom redu su tri tačke. Prva je utvrđivanje lokacijskog odredišta predmetnog koncesionog projekta teritorijalnog prostiranja u odnosu na granice sa susjednim državama Srbijom i Crnom goru, a kao i u odnosu na međuentitetsku granicu.

Komisija će utvrditi i zakonske nadležnosti za dodjelu koncesije na predmetnom koncesionom projektu u skladu s odredbama Zakona o koncesijama BiH i Zakonaa o koncesijama RS.

Kao posljednja tačka je utvrđivanje zakonske ispunjenosti uslova za zaključivanje koncesionog ugovora Vlade RS i koncesionara u pogledu eventualno potrebnih dozvola, saglasnosti, mišljenja i sl. od nadležnih organa BiH ili RS, kao i u pogledu garancija za osiguravanje sredstava od koncesionara za finansiranje predmetnog koncesionog projekta.

Očekuje se i odluka Suda BiH u vezi sa sporom koji je pokrenuo član komisije Mensur Šehagić, a zbog imenovanja Zajedničke komisije za koncesije koja je trebala donijeti rješenje u vezi izgradnje HE Buk Bijela. Smatra da je imenovanje ilegalno u odnosu na nacionalnu, teritorijalnu, ali i stručnu zastupljenost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!