Otklonjena neslaganja oko oduzimanja vozila u KS: “Neozbiljni zaključci Vlade”

Vijesti 30. maj 202319:10 0 komentara
N1

Postignut je načelan dogovor između Opštinskog suda u Sarajevu i MUP-a Kantona Sarajevo o najavljenoj mjeri oduzimanja vozila prekršiocima saobraćajnih pravila. Nesreća u kojoj je poginula mlada doktorica Azra Spahić i danas je bila u fokusu i to su skupštinskim klupama.

Poslanička pitanja i inicijative, uglavnom su bili usmjereni na Vladine mjere, koje je donijela, neposredno, nakon kobne nesreće. Ono što je uznemirilo i podijelilo kako građane, tako struku, ali i opozicione stranke je smanjenje brzine vožnje u naseljenim mjestima. Mjera trajnog oduzimanja vozila prekršiocima pravila u saobraćaju, s druge strane, nije oduševila Opštinski sud, što je rezultiralo optužbama na relaciji sarajevskog MUP-a i ove pravosudne institucije, ali i prebacivanjem odgovornosti za kažnjavanje prestupnika, no, tenzije se, izgleda, smiruju.

“Tražio sam da se omogući policiji da se bori sa ovim saobraćajnim delinkventima, bahatim vozačima, tražio sam podršku u tom smislu. Čini mi se da smo naišli na razumijevanje”, rekao je Admir Katica, ministar Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Da je postignut visok stepen saglasnosti, potvrđuju i iz Opštinskog suda. Navode da je ovaj pravosudni organ još krajem 2016. godine nadležnim institucijama uputio hitno pristupanje izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, predlažući uvođenje, upravo, zaštitne mjere oduzimanje vozila kojim je prekršaj učinjen.

Zajednički zaključak prisutnih je bio da će policijski službenici MUP-a KS pristupati privremenom oduzimanju putničkih motornih vozila, te su u tom pravcu na sastanku, otklonjena neslaganja u načinu privremenog oduzimanja vozila, naveli su.

Dok u Kantonu Sarajevu polemike ne nedostaje, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ovom mjerom, godinama uspješno kažnjava višestruke povratnike, rekao je Elvedin Fišek, portparol MUP-a ZDK.

“Imamo jednu praksu koju smo uveli 2016. godine, gdje smo imali veliko razumijevanje sudova BiH ZDK koji prilikom izricanja presuda, u kontekstu saobraćajnih propisa, prema bahatim i neodgovornim vozačima, prihvataju naš prijedlog za trajno oduzimanje motornih vozila kojim su upravljali”, rekao je Fišek.

Pojedini zastupnici, između ostalih Jasmin Šaljić iz Stranke za BiH, ima primjedbu i na Vladinu mjere smanjenja brzine, navodeći da pogađaju populaciju 99 odsto čestitih, savjesnih vozača. Dati smjernice za 100 kretena, idiota, kako je rekao, koji svakodnevno terorišu građane na ulicama, ono je što se zahtijeva od Vlade. Ništa manje kritičan nije ni poslanik SDA Haris Zahiragić.

“Vidjeli ste da je Vlada KS za vikend pravila vanrednu sjednicu donijela par neozbiljnih zaključaka. Onaj koji je pokupio najviše negativnih rekacija je usporavanje saobraćaja u KS, iako je KS možda u najvećim problemima, kada je u pitanju prohodnost saobraćaja“, rekao je Zahiragić.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!