Otvoren najtužniji “Spomenar” u Sarajevu: Bilješke, fotografije i predmeti djece čije je djetinjstvo zauvijek prekinuto

Vijesti 25. sep 202420:58 0 komentara

U sarajevskom naselju Džidžikovac otvorena je stalna postavka "Sarajevski spomenar". Riječ je o spomen-sobi ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva koja svjedoči o životu djece u jednoj od najtamnijih faza historije ovog grada.

Priča o Sarajevskom spomenaru započela je još 2012. godine procesom prikupljanja predmeta koje je pokrenulo Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

“U muzeju se nalazi majica mog sina. Ja sam pobjegla sa Grbavice s njima u prvo vrijeme i bukvalno sam izašla sa njegove dvije majice. U jednoj je sahranjen, a druga je u Muzeju. Imaju njegova pisma koje je pisao baki i dedi na Alipašino gdje su oni stanovali”, rekla je Zdravka Gvožđar-Majka, ubijenog djeteta.

N1

Spomen-soba “Sarajevski spomenar” je prostor za sjećanje i za edukaciju o sarajevskoj opsadi. Fokus postavke je na poziciji i perspektivi djece u opkoljenom Sarajevu.

“Ona je nazvana Sarajevskim spomenarom jer struktura knjige koju poznajemo kao spomenar podrazumijeva više obraćanja i više upisivanja. Ideja ove postavke je bila da kroz različite slojeve otvori određene nivoe komunikacije. Potrudili smo se da kroz Sarajevski spomenar otvorimo dječija pisma, njihove spomeanre, sveske, bilješke”, rekla je Elma Hodžić, kustosica.

N1

Drugi sloj izložbe je sastavljen od autentičnih predmeta koje su porodice čuvale u privatnim arhivama, dok treći čine video radovi sa projekcijama fotografija i portreta ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

“Tema je mnogo osjetljiva i svako dijete bi zaslužilo da ima cijeli prostor za sebe, ali smo ovdje trebali ispričati mnoge priče. Tako da je to bio zaista veliki izazov i mnogo smo istraživali kojim putem bismo mogli krenuti, koji je najadekvatniji put da to sve ispoštujemo. Kada uđemo u ovaj prostor ideja je da budemo zaista dio dječije priče, njihovih misli, jer smo htjeli pokazati kroz njihove spomenare njihove bilješke i zapise, njihove poglede na život, iskrenost, veselost, planove za budućnost”, rekla je Samina Tanović, kreatorica vizualnog i prostornog oblikovanja.

Izložba je koncipirana kao prostor čuvanja uspomena. Sarajevski spomenar pokazuje priče djece o ljubavi, mržnji, ratu, miru, igri…

Priredila: Amila Mrkonja

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!