Otvorena ljetna turistička sezona u Sarajevu uz očekivanje da će biti rekordna

Kultura 07. jul 202320:09 0 komentara

Počela je ljetna turistička sezona u glavnom gradu BiH, a s njom je počela i festivalska groznica. Festivali Baščaršijske noći, Kultura na ulice, uveliko su otvoreni i nude bogat kulturni sadržaj koji pored domaćih, sve više privlači i strane posjetitelje. Sarajevo vrvi od turista, a ono najbolje tek slijedi.

U ponudi turističke ljetne sezone Kantona Sarajevo, koja je danas i zvanično otvorena, našao se veliki broj kulturnih događaja – filmskih i muzičkih festivala koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.

“Neizostavno imamo top pet dešavanja ovog ljeta u Sarajevu – to su dva velika filmska festivala i dva velika muzička festivala i Baščaršijske noći. Naravno najveći naš brend je SFF koji je neizostavan. Nije samo naš brend nego i europski i svjetski brend, koji je među deset festivala u svijetu i naravno ljetna sezona se vrti oko SFF-a. Već sada je grad rezervisan u punom smislu i čak i oko Sarajeva imamo informacije da je sve rezervisano”, kaže Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Da se ljetna sezona vrti oko Sarajevo film festivala potvrđuje i podatak da ovaj festival u datumima održavanja privuče 20.000 turista više nego ostalim danima. Ove godine 29. Sarajevo film festival od 11. do 18. augusta predstavit će se publici ono po čemu je i poznat, a to je kvalitetan program, filmovi te zanimljive festivalske lokacije.

“Trenutno je otvoren poziv za program ‘Volim film’, koji je otvoren do 16. jula i koji je namijenjen filmofilima, dakle ljubiteljima filma koji dobiju jedan specijaliziran dnevni program na osnovu kojeg oni prate program, filmove, razgovore i sve ono što je u fokusu SFF-a. Tako da puno vijesti, puno kvalitetnog programa koji privlači sigurno i turiste, a podaci pokazuju da ti brojevi ostvaruju prihod u BiH od 51,6 miliona maraka, što omogućuje zaposlenje oko 1.385 ljudi”, ističe Andrijana Copf, portparol SFF-a.

Festival Baščaršijske noći, koji je počeo 1. jula već bilježi veliki broj posjeta. Festivalske programe do sada je posjetilo oko 10.000 ljudi, a organizatori ističu da je među njima sve veći broj stranih posjetitelja. I strani i domaći, imat će šta vidjeti do kraja jula.

“Mi 22. radimo jedan veliki spektakl u Sarajevu. To će biti ispred Narodnog pozorišta. Tu će biti Dado Topić i njegova grupa, a dovodimo i jednu svjetsku zvijezdu, čuvena globalna muzička zvijezda i to nam je bio cilj da ove godine imamo neko veliko muzičko ime. Za kraj festivala smo također ostavili jedan veliki spektakularni koncert naše dive narodne muzike i sevdaha Hanke Paldum, tako da zapravo mislim da ćemo ove godine sigurno da po broju publike i kvalitete da premašimo dosadašnja izdanja Festivala Baščaršijske noći”, kaže Jasmin Duraković, direktor Bosanskog kulturnog centra KS.

Među top pet događaja ovog ljeta i našao se Omladinski film festival koji posjetiteljima nudi 59 filmova na 6 lokacija i 3 koncerta. No, tu nije kraj novitetima.

“Pored svih dešavanja festivalskih koje ćemo imati ove godine i još dva specijalna gosta koja ćemo predstaviti u idućih 7-8 dana, Vlada KS je uvažila našu molbu da zapravo tokom trajanja festivala dozvoli rad ugostiteljskih objekata do dva sata”, ističe Kenan Musić, direktor OFF-a.

Po svemu sudeći, svaki turista u Sarajevu moći će ovog ljeta pronaći svoj kutak. Osim brojnih festivbala, Sarajevo nudi i dah prošlosti ovjekovječen najstarijim i najljepšim vjerskim i kulturnim objektima, a to je upravo ono zbog čega je glavni grad Bosne i Hercegovine atraktivan svim posjetiteljima.

Statistički podaci Turističke zajednice KS pokazuju da je broj posjeta turista u prvih šest mjeseci ove godine povećan za 30,9% u odnosu na isti period prošle godine. Broj noćenja prvih šest mjeseci ove godine veći je za 17,7% u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Podaci pokazuju i da je pred nama rekordna ljetna tursitička sezona, koja već sada nudi nezaboravne zabave i najbolje provode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!