Otvorena Sarajevska sigurnosna konferencija, 50 predavača iz više od 15 zemalja

Vijesti 20. sep 202421:13 0 komentara
Sarajevska sigurnosna konferencija

Večeras je u Vijećnici otvorena druga Sarajevska sigurnosna konferencija, jedan od najvećih diplomatskih događaja u Bosni i Hercegovini, koji je ove godine okupio preko 300 učesnika i 50 predavača, iz više od 15 zemalja. Događaj organizuje NewLines Institute for Strategy and Policy, u okviru rada udruženja “Institut za strateške analize Nove Linije”, te uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske i fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung ― Dijalog za Jugoistočnu Evropu.

Dr. Hikmet Karčić, direktor Sarajevske sigurnosne konferencije, na ceremoniji otvorenja najavio je da drugo izdanje ovog događaja donosi još bogatiji program — sa stručnim diskusijama o ključnim sigurnosnim izazovima regiona, razmatrane u širem evropskom i globalnom kontekstu.

“Nakon uspjeha prve Sarajevske sigurnosne konferencije, težili smo da ove godine kreiramo još dinamičniji program, i da dovedemo još više svjetskih imena iz domena sigurnosti — cilj koji smo, i sada to sa ponosom mogu zaključiti, postigli. Od samog početka, ideja Konferencije je vođena s tri ključne misije. Prije svega, uslijed učešća velikog broja profesora, praktičara i drugih eksperata, posvećeni smo razvoju akademskog rada i saradnje, kako na nacionalnom tako i na globalnom nivou.

Hikmet Karčić (Sarajevska sigurnosna konferencija)

Naša sljedeća misija je da ojačamo veze BiH sa njenim međunarodnim partnerima, a ponosni smo što svjetski zvaničnici i stručnjaci koriste ovaj događaj za razvoj novih inicijativa i saradnji. U konačnici, stručne diskusije na Konferenciji često nadilaze okvire događaja, te inspirišu konkretne akcije i nove inicijative, što je ključna misija našeg rada”, poručio je Karčić.

Dr. Azeem Ibrahim OBE, direktor NewLines instituta koji organizuje Sarajevsku sigurnosnu konferenciju, u svom uvodnom obraćanju poručio je da ovaj događaj dolazi u ključnom trenutku u historiji Balkana, regije čija je stabilnost uvijek bila krhka, a sada je pod još većim rizikom da postane sljedeća fronta u geopolitičkim sukobima Evrope.

Azeem Ibrahim (Sarajevska sigurnosna konferencija)

“Kako rat u Ukrajini počinje da jenjava, NATO je izdao ozbiljno upozorenje: Balkan bi vrlo lako mogao postati sljedeća fronta za Vladimira Putina. Kremlj je ovu regiju koristio kao poligon za svoje informacione ratove, šireći dezinformacije, iskorištavajući etničke tenzije, pa čak i upotrebljavajući kulturne i vjerske institucije, poput Ruske pravoslavne crkve, kao oružje. Putinov krajnji cilj je jasan — da oslabi NATO i mirovne napore Zapada u regiji te da pozicionira Rusiju kao najpouzdanijeg posrednika u sukobima na Balkanu. Ovo ima opasne posljedice za sigurnost i politički integritet Balkana, kao i za širi evropski kontinent“, kazao je Ibrahim.

Centar za Zapadni Balkan NewLines instituta pokrenut je u vrijeme kada je zapadna politika na Balkanu oslabila, te ovaj centar nije samo još jedan think tank — to je prijeko potrebna intervencija, pojasnio je Ibrahim.

“Misija Centra je da pruži kreatorima politika rigoroznu, nepristrasnu analizu i konkretne preporuke koje mogu popuniti ovu prazninu u angažmanu Zapada. Cilj je da se vrati uticaj demokratskih vrijednosti i pomogne regiji da se usmjeri ka stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu. Pa tako, Sarajevska sigurnosna konferencija nudi ključnu platformu za poticanje dijaloga između regionalnih lidera i međunarodnih aktera. Ova Konferencija će nam omogućiti da se direktno suočimo s rastućim autokratskim tendencijama i destabilizirajućim silama u igri, bilo da dolaze iz ruskih dezinformacionih kampanja, kineskog postepenog ekonomskog uticaja ili bilo gdje drugdje”, zaključio je dr. Ibrahim.

Thomas Fitschen (Sarajevska sigurnosna konferencija)

Među najistaknutijim gostima Sarajevske sigurnosne konferencije je “drugi čovjek” NATO-a, general Chris Badia, zamjenik vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za transformaciju. Na svečanom otvaranju Konferencije, general Badia je naglasio da današnji sigurnosni izazovi zahtijevaju snažan zajednički front i jačanje saradnje, ne samo unutar NATO-a, već i sa zemljama koje imaju ključnu stratešku važnost.

“Za svojih 40 godina službe, mogu zaključiti da je ovo je najzabrinjavajuće vrijeme kojem sam svjedočio, ako posmatramo sigurnost na globalnom nivou. Izazovi su se promijenili, a njihova složenost je porasla. Živimo u složenom sigurnosnom okruženju, koji je vođen brzim tehnološkim napretkom, promjenama geopolitičkih saveza, i pojavom novih globalnih izazova”, kazao je general Badia.

General Badia se posebno osvrnuo na taktike koje primjenjuje Rusija, uključujući “sajber ratovanje, elektronsko ratovanje i informacijsko ratovanje”.

“Globalne prijetnje i izazovi zahtijevaju kolektivni odgovor. Nijedna zemlja ili regija ih ne može riješiti izolovano, i moramo im pristupiti holistički. Napori NATO-a su usmjereni na jačanje spremnosti i otpornosti partnera, promovisanje dobrog upravljanja, kako bi se spriječila destabilizacija i suprotstavilo malignom uticaju i stranoj agresiji. Partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana poput Bosne i Hercegovine ključno je za jačanje stabilnosti, promovisanje demokratije i suzbijanje malignih uticaja”, zaključio je Badia.

Henk van den Dool (Sarajevska sigurnosna konferencija)

Dvodnevni program Konferencije obuhvata šest tematskih panela, pet stručnih izlaganja, i dvije diskusije, na kojima će se, između ostalog, govoriti o odnosima Rusija ka Zapadnom Balkanu, ali i Evropi općenito, krizi u Crvenom moru, utjecaju bliskoistočnih sukob na Evropu, odnosu Zapada ka regionu, ali i ključnom nacionalnom pitanju euroatlantskih integracija BiH.

Dr. Thomas Fitschen, ambasador Savezne Republike Njemačke, podsjetio je na riječi Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonia Guterresa, koji je opisao trenutnu situaciju ovim riječima: „Naš svijet je ušao u eru haosa.“

“Drugi kažu da smo u multikrizi, ili čak u permakrizi. Sve ovo govorim ne da bih vas obeshrabrio, već iz suprotnog razloga: očigledno je da imate mnogo o čemu razgovarati i drago mi je što se ovakva vrsta diskursa odvija u Sarajevu. Regija mora zauzeti svoje mjesto u ovakvim raspravama, jer — kako naslov naše Konferencije sugeriše — ona je dio Evrope i mora doprinijeti našem pogledu na sigurnost”, zaključio je Fitschen.

Henk van den Dool, ambasador Kraljevine Nizozemske, kazao je da su sigurnost i stabilnost BiH, kao i njen put ka evropskim integracijama, od ključne važnosti za budućnost zemlje i njenih građana.

“Budućnost BiH nije samo njena — ona je usko povezana s budućnošću Zapadnog Balkana i cijelog evropskog kontinenta. Nizozemska je uvijek bila i ostat će blizak prijatelj i partner. Nastavit ćemo svoju posvećenost podršci demokratskom razvoju BiH, njenom ekonomskom rastu i integraciji u EU, kao i NATO”, kazao je Van den Dool.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!