“Ovo je ‘deja vu’, hoće li konačno međunarodna zajednica reagovati?”

Vijesti 28. dec 202218:27 0 komentara
N1

"Ustavni sud BiH je u više navrata dao svoje odluke i tačno utvrdio na osnovu jasne pravne dokumentacije da imovina pripada državi Bosni i Hercegovin i da njeno korištenje treba biti uređeno državnim zakonom koji će usvojiti Parlament BiH. Svaki nivo vlasti bi trebao prema obimu svojih nadležnosti da se koristi tom državnom imovinom, a nikako više ni manje od toga. Ova je situacija, što bi rekli Francuzi, deja vu", rekao je stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka, komentirajući zakon o imovini RS koji je na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske.

Osvrnuvši se na izjavu političara RS da je sada riječ o izmijenjenom zakonu, odnosno da nije isti sadržaj kao u onim zakonima koji su suspendovani i proglašeni neustavnim, Trnka kaže da se “suštinski ništa ne mijenja”.

“Većina stranaka opozicije podržava ovo antidejtonsko i antidržavno ponašanje, nažalost. Klubovi Bošnjaka će vjerovatno uložiti prigovor vitalnog nacionalnog interesa i Ustavni sud će donijeti odluku, ali i sve dosadašnje prakse Ustavnog suda RS vidimo da je on sam kompromitovao svoju ustavnu poziciju. Pozvan je da štiti Ustav RS u kojem piše da bi neki akt bio proglašen od vitalnog nacionalnog interesa, treba od sedam sudija da glasaju dvojica da jeste. A taj Ustavni sud je svojim Poslovnikom utvrdio dan nije dovoljno dva već pet”, rekao je Trnka.

Komentirajući Dodikovu izjavu “da neće odustati od državne imovine” , Trnka je kazao kako se “on uvijek poziva na Ustav i na ono što njemu odgovara”.

“Mene jako čudi da stručnjaci iz tog entiteta pristaju na tu argumentaciju. Ta teza je neodrživa. Nigdje ne piše da je to imovina RS. Nema nikakvog osnova da se govori da pripada entitetima”, dodao je.

Za projekat Buk Bijela, kazao je da je to državna imovina i da samo država BiH ima pravo da raspisuje koncesije.

“U slučaju Buk Bijela država treba odlučiti hoće li i kome dodijeliti koncesiju”, rekao je Trnka.

Na pitanje šta je najbolje, da Schmidt nametne zakon ili da se političari dogovore, kazao je kako će visoki predstavnik vjerovatno intervenisati kao i Ustavni sud.

“Ali postavlja se drugo pitanje. Kada je napravljena koalicija HDZ-SNSD-Osmorka, ovo će biti vrlo krupan test kako će se Osmorka ponašati u tim situacijama. Dodik je već zaprijetio da će Dodik dovesti u pitanje koaliciju zbog ovog zakona. Postavlja se pitanje hoće li konačno međunarodna zajednica upotrijebiti svoje instrumente kada se ovako očigledno krši ustav i blokiraju svi procesi. Međunarodna zajednica bi trebala energičnije da djeluje. Dodik i vlasti u RS se tako arogantno ponašaju nadajući se da će uvijek imati podršku Rusije u takvim eventualnim konfliktnim situacijama. Vidjeli smo da je Rusija dala izjavu kada je u pitanju Kosovo, da podržava Beograd i to je nesumnjivo njihova podrška režimu RS”, kazao je Trnka.

Komentirao je i ekspoze Borjane Krišto koja je ponovo govorila o legitimnom predstavljanju Izbornog zakona.

“Očigledno dok su pristali na koaliciju imali su okvirni plan. Valjda ne idu grlom u jagode. Propast će koalicija ako ne ispune taj zahtjev HDZ-a, ali i Hrvatske”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!