Ovo ne bi smjela biti slika naše zemlje

N1

Brojni su izazovi pred nama kada je u pitanju pristupanje EU. Mijenjanje zakona i propisa ne samo iz oblasti pravosuđa, vladavine prava, medijskih sloboda …. Tu je i zaštita životne sredine, a standardi EU kada je u pitanju ova oblast veoma su strogi.

Fotografija Drine ispunjene smećem ne bi smjela biti slika naše zemlje, naročito ako hoćemo u EU. Tek nam predstoji pravi posao ukoliko počnemo pregovore s EU jer se poglavlje 27 odnosi na životnu sredinu. Od nas će tražiti prave reforme. Stategije imamo, ali implementacija je bolna tačka.

“Čeka nas još dosta izazova, znamo da je zelena tranzicija nešto što našoj zemlji itekako treba, našim građanima, ali ono što nas zabrinjava, odnosno ekološke organizacije u ovom trenutku je za koga je ta zelena tranzicija, da li je ona namijenjena nekom drugom ili našim građanima. I na koji način ćemo mi riješiti probleme koje imamo u okolišu, zagađenje vazhuha, riješiti problem koji imamo sa ovisnošću o uglju”, pita Majda Ibraković, koordinatorica Eko BiH mreže.

Evropski propisi u vezi sa životnom sredinom su izuzetno obimni. Odnose se na kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, kvalitet vode, zaštita prirode .

Opširnije u prilogu Nerme Turić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad