Ovo su reakcije evropskih zvaničnika na preporuku Evropske komisije za BiH

Vijesti 12. mar 202418:15 0 komentara
N1

Putuj Evropo i čekaj na nas. I načekat će se i oni i mi, ali nema veze. Nema puta koji kreće niotkuda. Naš pravi put ka Evropskoj uniji izgleda da uskoro počinje. I svi znaju da je to dobra vijest.

Nakon samo godinu i tri mjeseca od dobijanja statusa kandidata Bosni i Hercegovini se otvara prostor za veliki korak ka članstvu u EU. Usklađenost sa vanjskom i sigurnosnom politikom, usvajanje važnih zakona ponukale su predsjednicu Evropske komisije da saopšti sljedeću vijest:

”Država BiH zaista želi ispuniti kriterije i njihovi građani žele biti dio naše obitelji. A sada dobre vijesti. To je razlog zašto ćemo predložiti Vijeću da otvori pregovore sa BiH”, poručila je Ursula von der Leyen u utorak ujutro.

A Vijeće će, po svemu sudeći, podržati takav prijedlog jer je o tome ranije već bilo govora, otkrio je za N1 europarlamentarac Klemen Grošelj.

Njegovu, ali i reakciju njegovih evropskih kolega na današnje riječi Von der Leyen pogledajte u prilogu ispod.

Iako smo jutros primili sjajne vijesti, građani Bosne i Hercegovine, zbog istreniranog pesimizma, a neki i zbog vlastitih godina nisu baš oduševljeni. Njihove reakcije možete pronaći u anketi ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!