Ozren Perduv tuži Republiku Srpsku

Vijesti 14. jul 202319:45 0 komentara
N1

Aktivista grupe “Pravda za Davida“, Ozren Perduv, podnio je tužbu protiv bh. entiteta Republika Srpska, uz obrazloženje da je bio diskriminisan duži vremenski period.

Perduv u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navodi da je godinama trpio diskriminaciju od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i da su svi prekršajni nalozi i krivična prijava, kojima su mu policajci na teret stavljali različita djela, oboreni na sudu.

Prema njegovim riječima, radi se o desetinama prekršajnih naloga zbog “navodnih” remećenja javnog reda i mira, nezakonitih okupljanja, kršenja epidemioloških propisa, a iza njega je, kako kaže, i krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti Dragana Lukača.

“Tog crnog 25. decembra 2018. sam s posla odveden u policijsku stanicu po nalogu nekakvog okružnog tužioca. Sa mnom su postupali kao sa ko zna kakvim kriminalcem, odveli me u podrum, slikali iz svih uglova, a potom uzimali otiske svih prstiju i šaka. Zadržali su me 12 sati u pritvoru, uprkos činjenici da su sve te formalnosti završili za sat vremena,” kazao je Perduv i dodao da ga je u međuvremenu ispitao inspektor.

Navodi i da je sistemski, sa drugim članovima grupe “Pravda za Davida”, diskriminisan i uz pomoć pojedinih medija u Republici Srpskoj.

“Iza mene su i brojni informativni razgovori na koje sam pozivan od strane osoba u policijskim unformama. Na koje sam se uredno odazivao i gubio i po nekoliko sati svog vremena. Iza mene su i brojni lažni medijski natpisi… Stres koji sam prošao i doživio, uticao je i na fizičko i mentalno zdravlje, koliko god se trudio da ostanem pribran i hladne glave“, kaže Perduv.

Republiku Srpsku su zbog diskriminacije ranije tužili aktivisti “Pravde za Davida“, Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ te roditelji ubijenog Davida Dragičevića. U međuvremenu, oni koji su dobili pravosnažne presude u svoju korist i dalje čekaju na isplatu presuđene odštete.

Grmuša i Ninić Vranješ dobile su pravosnažnu presudu u svoju korist po tužbi protiv Republike Srpske zbog kontinuirane diskriminacije. Vrhovni sud Republike Srpske je u decembru 2022. odbio, kao neosnovan, zahtjev Pravobranilaštva RS-a za revizijom presude. Presuda, međutim, još nije provedena.

Grmuša za BIRN BiH kaže da ovo smatra kao vid produžene diskriminacije i nakon presude koja je daljnju diskriminaciju zabranila.

“Ne radi se tu ni o nikakvim velikim parama, nama iznos nije ni bio bitan, mada smo se možda trebali žaliti i na to. Kada se sve sagleda, ne poštuje se presuda, a diskriminacija i dalje traje. Sistem uvijek nađe neki način na koji ćemo mi biti diskriminisani“, kaže Grmuša.

Njena advokatica Jovana Kisin Zagajac potvrđuje da je Okružni sud u Banjaluci donio rješenje o izvršenjuni trezoru uputio zahtjev za pljenidbu, a zatim i naredbu za isplatu novčanih sredstava, ali Ministarstvo finansija RS-a još nije postupilo po naredbi Suda.

“Prema Zakonu o izvršnom postupku, svaki subjekat koji odbije postupiti po naredbi suda, plaća kaznu, osim države i njenih entiteta. Oni očigledno mogu dugovati svojim građanima i odbijati postupanje po pravosnažnim sudskim odlukama bez ikakavih posljedica, koliko god žele“, navodi advokatica Jovana Kisin Zagajac.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja BIRN BiH u vezi s ovim slučajem.

Presudu po tužbi za diskriminaciju čeka i otac Davida Dragičevića, Davor. Postupak po njegovoj tužbi protiv RS-a u banjalučkom Osnovnom sudu završen je 20. juna. Na kraju suđenja, postupajući sudija je naveo da je rok za donošenje presude trideset dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!